Početna strana > Hronika > Brisel: U Deklaraciji samita u Tirani biće još istaknutije usaglašavanje spoljne politike Zapadnog Balkana sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, uključujući sankcije prema Rusiji
Hronika

Brisel: U Deklaraciji samita u Tirani biće još istaknutije usaglašavanje spoljne politike Zapadnog Balkana sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, uključujući sankcije prema Rusiji

PDF Štampa El. pošta
utorak, 06. decembar 2022.

Dok zvaničnici EU navode da je važno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić dođe na sutrašnji samit EU-Zapadni Balkan u Tirani, evropske diplomate u Briselu su potvrdile da će u Deklaraciji samita biti naglašena rešenost da Zapadni Balkan krene ka članstvu u Uniji, a ne samo uobičajena "evropska perspektiva".

U pripremljenoj Deklaraciji samita, kako je objašnjeno, takođe se podvlači da je usaglašavanje spoljne politike partnera Zapadnog Balkana sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, uključujući sankcije prema Rusiji, sad još važnije u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Naglašava se i da mora doći do ubrzanog postupka koji vodi ka članstvu partnera u regionu u EU, ujedno se stavlja do znanja da to obavezno uključuje jačanje vladavine prava, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, snaženje slobode medija.

A rešenost da EU snažnije podrži pridruživanje regiona evropskim strukturama se, prema Deklaraciji, ogleda i u upravo odobrenom Energetskom paketu pomoći EU Zapadnom Balkanu od milijardu evra.

Na pitanje kako se tačno zamišlja u nacrtu Deklaracije samita navedena „postepena integracija“ partnera sa Zapadnog Balkana u EU, zvaničnici u Briselu su odgovorili da su to regionalna saradnja i stvaranje zajedničkog tržišta, što je od bitnog značaja i za snažnije i brže uključivanje Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište i strukture Unije.

To je i ukidanje „rominga“ u telefonskom saobraćaju unutar regiona i sa EU, takodje ekonomsko-investicioni plan Unije za podsticanje privrednog oporavka i jačanja Zapadnog Balkana, za koji su izvori u Briselu ponovo rekli da to uključuje devet milijardi evra predpristupne pomoći i još očekivanih 20 milijardi evra privatnih i investicija međunarodnih finansijskih organizacija.

U „postepenu integraciju“ se svakako uklapa, naglašeno je, i uključivanje Zapadnog Balkana u zajedničku EU platformu za nabavku energenata.

Češko predsedništvo EU, kako je rečeno, takođe je izradilo šemu kojom bi se sagledalo kako povezati otvaranje i zatvaranje poglavlja pregovora o članstvu i tad pokrenuti tešnje povezivanje EU sa partnerima, a to je recimo upravo stvaranje jedinstvenog tržišta regiona i uključivanje u jedinstveno tržište Unije.

Bitno je, kako je rečeno, da se na samitu čuju i shvate pobude partnera regiona oko toga šta se očekuje od članstva u EU, a to se odnosi i na bolan i za region jako štetan „odliv mozgova“ u Uniju, pa je zato rešavanje tog problema već krenulo preko programa EU Erazmus plus i uključivanjem univerziteta regiona u mrežu akademskih ustanova Unije.

(Beta, N1)