Početna strana > Hronika > Brisel: Evropski savet odbio pristup dokumentu koji se odnosi na non-pejper o granicama u regiji
Hronika

Brisel: Evropski savet odbio pristup dokumentu koji se odnosi na non-pejper o granicama u regiji

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 29. jul 2021.

Evropski savet definitivno je odbilo zahtev za pristup dokumentu koji se odnosi na "navodni slovenački non-pejper o promeni granica na Zapadnom Balkanu".

"Traženi dokument obrađuje vrlo osetljivu temu, a njegovo objavljivanje imalo bi jasan i direktan uticaj na odnose EU sa susedstvom, potkopavajući time javni interes u međunarodnim odnosima", saopštio je Evropski savet u odgovoru austrijskoj agenciji APA u utorak, javlja N1 Slovenija.

Zbog te procene i relevantnih zakonskih odredbi, ne preostaje drugo nego da se odbije predaja dokumenta, bez obzira na centralnu važnost slobode medija, odlučio je Evropski savet.

Još početkom juna austrijskoj agenciji je potvrđeno da postoji dokument vezan za navodni slovenački "non-pejper" o promeni granica na Zapadnom Balkanu, ali su, pošto su to ispitali, odlučili da ne odobre pristup dokumentu jer slučaj očito potpada pod izuzetke Direktive, prema kojoj institucije mogu da odbiju pristup dokumentima čije bi objavljivanje "ugrozilo javni interes (…) posebno međunarodnih odnosa".

Navodni slovenački "non-pejper" podigao je veliku prašinu sredinom aprila i na Zapadnom Balkanu i u Sloveniji, jer se tim dokumentom predlagala promena granica u tom regionu ili "završetak raspada Jugoslavije" što između ostalog uključuje "ideje o raspadu BiH i ujedinjenju Kosova i Albanije".

Po pisanju medija, u pripremama za slovenačko predsedavanje Savetom EU koje je počelo u julu, i slovenački premijer Janez Janša pomogao je u širenju "non-pejper" dokumenta, što je on demantovao.

 Albanski premijer Edi Rama potvrdio je međutim da je video takav dokument i razgovarao o tome s Janšom, podseća N1 Slovenija.

Po izveštajima medija u BiH, očekuje se da će Janša taj dokument predstaviti i predsedniku Europskog saveta Šarlu Mišelu. U pres službi Evropskog saveta rečeno je samo da ne mogu da potvrde prijem takvog dokumenta.

(Beta, N1) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner