Хроника

Брисел: Европски савет одбио приступ документу који се односи на нон-пејпер о границама у регији

Штампа
четвртак, 29. јул 2021.

Европски савет дефинитивно је одбило захтев за приступ документу који се односи на "наводни словеначки нон-пејпер о промени граница на Западном Балкану".

"Тражени документ обрађује врло осетљиву тему, а његово објављивање имало би јасан и директан утицај на односе ЕУ са суседством, поткопавајући тиме јавни интерес у међународним односима", саопштио је Европски савет у одговору аустријској агенцији АПА у уторак, јавља Н1 Словенија.

Због те процене и релевантних законских одредби, не преостаје друго него да се одбије предаја документа, без обзира на централну важност слободе медија, одлучио је Европски савет.

Још почетком јуна аустријској агенцији је потврђено да постоји документ везан за наводни словеначки "нон-пејпер" о промени граница на Западном Балкану, али су, пошто су то испитали, одлучили да не одобре приступ документу јер случај очито потпада под изузетке Директиве, према којој институције могу да одбију приступ документима чије би објављивање "угрозило јавни интерес (…) посебно међународних односа".

Наводни словеначки "нон-пејпер" подигао је велику прашину средином априла и на Западном Балкану и у Словенији, јер се тим документом предлагала промена граница у том региону или "завршетак распада Југославије" што између осталог укључује "идеје о распаду БиХ и уједињењу Косова и Албаније".

По писању медија, у припремама за словеначко председавање Саветом ЕУ које је почело у јулу, и словеначки премијер Јанез Јанша помогао је у ширењу "нон-пејпер" документа, што је он демантовао.

 Албански премијер Еди Рама потврдио је међутим да је видео такав документ и разговарао о томе с Јаншом, подсећа Н1 Словенија.

По извештајима медија у БиХ, очекује се да ће Јанша тај документ представити и председнику Еуропског савета Шарлу Мишелу. У прес служби Европског савета речено је само да не могу да потврде пријем таквог документа.

(Бета, Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]