Početna strana > Hronika > Borko Stefanović: Šta ima da se glasa u Skupštini o evropskom planu, on je prihvaćen prvo u Briselu, a onda i u Ohridu. Odbacivanje tog plana bilo bi katastrofalno za Srbiju, jer je postao deo Poglavlja 35 pregovora o pristupu EU
Hronika

Borko Stefanović: Šta ima da se glasa u Skupštini o evropskom planu, on je prihvaćen prvo u Briselu, a onda i u Ohridu. Odbacivanje tog plana bilo bi katastrofalno za Srbiju, jer je postao deo Poglavlja 35 pregovora o pristupu EU

PDF Štampa El. pošta
petak, 28. april 2023.

Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije nije usvojio rezoluciju o usklađivanju spoljne politike sa EU po pitanju sankcija Rusiji, koju je predložio predsednik tog odbora i poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović. Stefanović za N1 kaže da je evropski plan za Kosovo prihvaćen, prvo u Briselu, a onda i u Ohridu. "I odbacivanje tog plana bi bio katastrofalno za Srbiju, jer je postao deo Poglavlja 35 pregovora o pristupu EU, i meri se naš napredak ka EU", rekao je.

„Svi u regionu prate pregovore koji traju poslednjih osam godina i retko kada vide neki ozbiljan iskorak. Jasno je da je dijalog neophodan, SSP je dala i deklaraciju o pomirenju, na koji način treba pregovarati, to je vlast sve odbila. Jasno je da ova vlast suštinski nastupa nestručno, ali i štetno po naše interese“, izjavio je Stefanović u emisiji N1 Studio Live.

Prema njegovim rečima, evropski plan je „u mnogo tačaka loš po nas“.

„Ali je isto tačno da je ovaj plan prvo u Briselu a i u Ohridu prihvaćen, i da bi odbacivanje ovog plana bilo katastrofalno za Srbiju, jer je postao deo Poglavlja 35 pregovora o pristupu EU, meri se naš napredak ka EU. Ova vlast je izuzetno štetna po građane ne samo zbog toga, već što ne želi da unapredi bilo koju oblast – protiv su slobode i nezavisnog pravosuđa, dobrih plata i penzija, protiv slobode medija, jer su protiv uključenja u EU“, naglasio je Stefanović.

A kako kaže, približavanje EU je jedina moguća opcija.

„Približavanje Evropi, što mi propagiramo godinama, je jedino od mogućih opcija za našu državu i građane, što će doneti izlazak iz haosa i neki red i zakon. To SNS i SPS ne žele, oni su neglasanjem na Odboru pokazali da ne žele u EU„, rekao je poslanik SSP.

Stefanović navodi i da je evropski plan prihvaćen.

„Dokument je prihvaćen, tu nema prostora da se bilo šta menja. Ima dobra stvar u njemu – nema nikakvih zahteva da Srbija prizna nezavisnost Kosova, to treba reći ljudima. Neće nam tražiti da priznamo nezavnisnost Kosova, niti ima zahteva da Srbija glasa za Kosovo u UN ili neku organizaciju“, pojašnjava.

Na pitanje da li će SSP, ukoliko ovaj predlog bude na dnevnom redu u parlamentu, glasati za njega, Stefanović kaže:

„Ne vidim šta tu ima da se glasa, kad je to prihvaćeno. Mi smo od prvog dana tražili da se o tome raspravlja u Skupštini. Sumnjam da taj dokument može biti predstavljen u ovoj formi, ne može biti usvajan u Skupštini Srbije u ovoj formi, jer bi moralo da postoje potpisi. Oni, međutim, ne skidaju odgovornost sa Aleksandra Vučića, iako nema potpisa“, izjavio je Stefanović.

Sam Vučić je, dodaje, citirao Bečku konvenciju, koja kaže da ne mora biti potpisa.

„Mi kažemo – Srbija je preuzela obavezu, ta stvar je završena, stvari moraju da se primene. Svako odbacivanje bi Srbiju odvelo dublje u propast“, ocenjuje.

Stefanović kaže i da bi pozicija Srbije bila bolja da je uvela sankcije Rusiji.

„Te mere ne pogađaju obične građane, već režim i oligarhe. A ta birokratska igra skrivanja, da se pobegne od odgovornosti, da se krije, pokazala se da neće dati rezultat. Na Odboru smo videli tačno ko je za koju poziciju“, rekao je Stefanović.

(N1)