четвртак, 29. октобар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Борислав Новаковић: Господар свих политичких процеса и доносилац кључних одлука у Новом Саду и Војводини је Андреј Вучић
Хроника

Борислав Новаковић: Господар свих политичких процеса и доносилац кључних одлука у Новом Саду и Војводини је Андреј Вучић

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 25. септембар 2020.

 Господар свих политичких процеса и доносилац кључних одлука у Новом Саду и Војводини је Андреј Вучић. Створио је паралелни систем у ком председници општина и директори само правно осмишљавају његове криминалне марифетлуке. Милош Вучевић је Форест Гамп СНС-а, само што му Андреј Вучић не говори "трчи, Милоше, трчи" него "кради, Милоше, кради", а он то и ради – каже у интервјуу за Директно.рс Борислав Новаковић, потпредседник Народне странке и бивши градоначелник Новог Сада, само неколико сати после покушаја његовог хапшења јер је синоћ лепио плакате на којима је лик Милоша Вучевића

Новаковић каже да је Нови Сад, од мирног и безбедног места, постао сигурна кућа и елдорадо за криминалце свих врста. Према његовим речима највећи криминал у Новом Саду јесте спрега Андреја Вучића и Милоша Вучевића са компанијом "Галенс" у власништву Небојше Петрића из Пријепоља, који је близак са новим начелником новосадске полиције Слободаном Малишићем. Новаковић истиче да то основаним чини сумњу да посао начелника Малишића неће бити да открива него да заташкава криминал.

Да ли је поновним избором Милоша Вучевића Нови Сад добио стварног градоначелника или ће он и даље, како сте раније тврдили, бити формални градоначелник?

- У занатском и интелектуалном смислу Милош Вучевић је подкапацитиран дечко. У Новом Саду није никаква тајна да је завршио гимназију у Бачком Петровцу, јер просеком оцена није могао да упише ни једну солидну средњу школу у Новом Саду. Из визуре централе СНС-а, он је све своје мане претворио у врлине: послушан, снисходљив, лојалан и користољубив. Дакле, идеалан за манипулацију!

Ко заиста управља Новим Садом?

- Фактички господар свих политичких процеса и доносилац кључних одлука у Новом Саду и Војводини је Андреј Вучић. Створио је паралелни систем у ком председници општина и директори само правно осмишљавају његове криминалне марифетлуке. Милош Вучевић је Форест Гамп СНС-а, само што му Андреј Вучић не говори "трчи, Милоше, трчи", него "кради, Милоше, кради" - он то и ради! Нови Сад је згрожен чињеницом да су његови најближи сарадници Слободан Милић Боцара и Срђан Кружевић - два опскурна градска лика. Породична фирма Слободана Милића Боцаре, "ЕС Капитал 2013 д.о.о" гради два насеља у Новом Саду укупне вредности преко 40 милиона евра. Клептоманија је деминутив за пљачку коју чине Андреј Вучић и Милош Вучевић са својим сарадницима.

Можете ли да то илуструјете конкретним примерима?

- Примера је безброј! Навешћу вам само како су погодовали компанији "Галенс" у власништву Небојше Петрића, приликом градње Пупинове палате. Првобитан урбанистички пројекат је планирао каскадни изглед зграде, тако што је у чеоном делу омогућена градња до пет спратова, кула од четрири спрата и крај зграде који се спуштао на три спрата. Променили су пројекат и омогућили да у чеоном делу уместо пет граде осам спратова, кулу од четири спрата су "дигли" на 12 спратова, а задњи део од три спрата су подигли на 11 спратова! Тако је "Галенс" од планираних 18.000 квадрата, добио могућност да гради 31.000 квадрата. Дакле, додатних 13.000 квадрата. Пошто је Пупинова палата у центру Новог Сада цена квадратног метра је минимално 2.000 евра. Рачуница је једноставна: на рачун “Галенса” додатно се слило преко 26 милиона евра! Полиција, тужилаштво и БИА знају тачан износ колико су на руке примили Андреј Вучић и Милош Вучевић од овог посла. Нажалост, док је ове власти то неће бити процесуирано.

Да ли је Александар Вучић упознат са тим корумптивним дешавањима?

Обзиром на обим корупције у држави Андреј и Александар Вучић су ван сваке сумње највећи криминалци у овом делу Европе

- Упознат?! Забога, па он је инспиратор и организатор те криминалне организације. Нема времена једино да буде и извршилац, бар не непосредан. Обзиром на обим корупције у држави Андреј и Александар Вучић су ван сваке сумње највећи криминалци у овом делу Европе.

Мислим да мало претерујете. Елем, колико је Нови Сад безбедан град?

- Нови Сад има равничарски менталитет, мирних, умерених, одмерених и смерних људи. Нека врста панонске летаргије. Нажалост, Нови Сад не личи на себе. Само у последњих годину и по дана десило се пет неразјашњених убистава. Малолетничка деликвенција цвета, а дрога је тренутно најдоступнија у целој држави. Притом нас стално засипају статистиком, која је противна здравом разуму. Нови Сад је од мирног и безбедног места постао сигурна кућа и елдорадо за криминалце свих врста.

У којој мери у Новом Саду постоји спрега између мафије и градских, односно, државних органа?

- Постојање организованог криминала по дефиницији подразумева сагласност и сарадњу државе и мафије. Између СНС-ове елите и криминалаца постоји једноставан договор: ми вама купујемо капиларне гласове, а ви нама обезбедите полицијску заштиту и послове. Нигде тако обухватно, интензивно и систематично нису куповани гласови као у Новом Саду и Војводини. Само у Новом Саду је купљено преко 20.000 гласова. Заузврат, криминалцима је омогућено да преко "својих" фирми, регистрованих на туђа имена добијају послове, углавном као подизвођачи да ствар не би била видљива већ на први поглед.

Ко су најзначајнији криминални "стубови" у Новом Саду и Војводини?

- Светска организација која прати токове прљавог мафијашког новца са седиштем у Женеви уврстила је Нови Сад на своју мапу, као једно од најзначајнијих чворишта за прање прљавог новца у овом региону и то из три разлога. Први разлог је процена да је Нови Сад постао значајно седиште нарко мафије. Друго, у Новом Саду се по мишљењу те организације перу огромне количине прљавог новца у грађевинарству и станоградњи и напокон пуно нелегално стеченог новца се користи за куповину пољопривредног земљишта. Тако да тренутно и поред рецесије и реалног пада животног стандарда цене станова вртоглаво расту, а цена пољопривредног земљишта је отишла у небо.

Осим у Новом Саду, у којим је још војвођанским градовима мафија разгранала своје послове помоћу власти?

- Тамо где је новац тамо је и мафија. Пре свега то су Суботица и Панчево. Бивши градоначелник Суботице и не крије да у Морињу на црногорској обали има апартмане у вредности од неколико милиона евра, док Панчевом харају криминалне групе којима управља Бранко Маловић, координатор СНС за Јужни Банат.

Има ли Нови Сад своје "Београде на води"?

- Нажалост  - да! Локална власт је одлучила да гради "Нови Сад на води" тако што би померила насип 500 метара у корито Дунава, у дужини од 4,5 километара и тиме добила око 165 хектара новог грађевинског земљишта на обали реке. То је практично потез Рибарског острва, Бродоградилишта, Морнарице, Шодроша и Каменичке аде. Без сумње најлепши део дунавске обале. Цена квадратног метра стана на овом потезу у зависности од положаја и локације би варирала од 2.500 - 4.000 евра. Зато је ово тренутно највећи посао организованог криминала у држави. Међутим, овај пројекат већ сада изазива бар пет проблема.

Који су проблеми у питању?

- Први је међународни проблем. Наиме, сужавањем проточности Дунава и убрзавањем водног тока на том делу реке, ви задирете у питање саобраћајних коридора и Дунавска комисија са седиштем у Будимпешти ће свакако питати шта то и зашто то радите. Други је безбедносни проблем, јер померањем насипа 500 метара у корито Дунава, ви стварате нови насип од бетонских конструкција који ће у случају великог плавног таласа функционисати као вештачка баријера која воду враћа према Адицама, Камењару, Телепу, Ветернику и Футогу са реалном опасношћу да поплави та места. Трећи проблем је еколошки. Рибарско острво, Шодрош и Каменичке ада су плућа Новог Сада са преко 130 хектара шуме и недирнуте природе. То је новосадски Централ парк! На том потезу грађани Новог Сада желе спорт, рекреацију, шетњу, опуштање, медитацију и уживање, а не нове стамбене објекте. Пети проблем је чиста корупција. На месту садашњег Бродоградилишта које је купила, гле чуда, компанија "Галенс", предвиђен је комплекс зграда од 20 спратова. То је срамотно и криминално. Сигуран сам да овај пројекат огромна већина Новосађана не жели.

Шта ради полиција, тужилаштво и разне инспекције? Према вашим тврдњама испада да је Нови Сад пистао налик Чикагу из двадесетих година прошлог века, где мафија све контролише?

- Узнемирујућа и шокантна сцена ломљења руке испред кладионице МаxБет нажалост више личи на Медељин Пабла Ескобара, него на Чикаго Ал Капонеа. Ужасно увредљиво, па и понижавајуће делује чињеница да поред бројних професионалаца у градској полицији, по трећи пут заредом на челу новосадске полиције долази човек који није стручно и професионално стасавао у Новом Саду. Напротив, из дирекције полиције за првог човека ПУ Нови Сад планирају Слободана Малишића, који Нови Сад није видео ни на разгледници! Његово постављење додатно компромитантним чини чињеница да се још из родног Пријепоља познаје и има лично добар однос са власником компаније “Галенс” Небојшом Петрићем. Наравно, није проблем што су они из истог места, проблем је њихов близак однос који не гарантује ни минимум професионалне дистанце без које је незамислив полицијски посао. Највећи криминал у Новом Саду и јесте спрега Андреја Вучића и Милоша Вучевића са компанијом “Галенс”. То основаним чини сумњу да посао Малишића неће бити да открива него да заташкава кримимал.

Шта знате о случају пребијања Миљана Мандића?

- Све је кристално јасно! Да је тужилаштво хтело да реши случај, могли су за 15 минута да ухапсе Ивана Контића, али нису јер се правда селективно примењује. 

Уз мало цинизма морам да кажем да тужилаштво и полиција не могу да ухапсе Ивана Контића, јер знају где се крије. Контић је један од многобројних криминалаца који су куповали гласове за СНС

Да ли неко близак властима штити Ивана Контића?

- Уз мало цинизма морам да кажем да тужилаштво и полиција не могу да ухапсе Ивана Контића, јер знају где се крије. Контић је један од многобројних криминалаца који су куповали гласове за СНС. Тужилаштво и полиција никог не хапсе пре него што провере да ли је лице које чини кривично дело у хијерархији СНС или је блиско врхушки. Дакле, рутински су могли да приведу Контића исто вече, а ево он је већ месец дана на слободи.

Како грађани Новог Сада доживљавају све што им се дешава у граду?

- Грађани су згрожени и уплашени. Нови Сад памти безбедносну културу и правну сигурност, која је овај град чинила једним од најмирнијих и најсигурнијих градова у држави. Грађане, не брину толико екцеси и кривична дела којих ће увек у мањој или већој бити, грађане брине оно што се види из авиона, а то је спрега власти и криминала.

Како бисте упоредили живот у Новом Саду данас и пре 20 - 30 година?

- Што би ми у Новом Саду рекли - ни налик! Актуелна власт је успела нешто што је пре ње било незамисливо: Нови Сад је запуштен и неуредан! Није проблем у новцу и буџету, него у професионалности, посвећености, брижности и дозволите ми мало патетике - љубави за овај град!

Може ли у Војводини доћи до промена на наредним изборима?

- Не бих да распирујем оптимизам противно чињеницама. Обично се погрешно процењује да је Војводина расадник либерализма и демократије. То није тачно. Зато бих био опрезни оптимиста. Промена је, наравно могућа, али стрпљивим, упорним и систематским радом пре свега на успостављању озбиљне и територијално равномерно развијене страначке инфраструктуре.

Велимир Перовић

(direktno.rs)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер