Početna strana > Hronika > Blumberg: Firma Trampovog zeta DŽareda Kušnera gradi luksuzni kompleks sa više od 1.500 stanova na mestu zgrade Generalštaba u Beogradu, srušene u NATO bombardovanju
Hronika

Blumberg: Firma Trampovog zeta DŽareda Kušnera gradi luksuzni kompleks sa više od 1.500 stanova na mestu zgrade Generalštaba u Beogradu, srušene u NATO bombardovanju

PDF Štampa El. pošta
petak, 15. mart 2024.

Firma DŽareda Kušnera, zeta bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, planira da lokaciju na kojoj se nalazi zgrada Generalštaba u Beogradu srušena u NATO bombardovanju, pretvori u luksuzni hotel sa poslovnim prostorom i više od 1.500 stanova, prenosi Blumberg.

Ova informacija stigla je tri dana pošto je lider opozicionog Ekološkog ustanka u Srbiji, Aleksandar Jovanović Ćuta, izašao u javnost sa dokumentom, za koji tvrdi da je memorandum o razumevanju potpisan između dve američke firme i Vlade Srbije – koju zastupa ministar saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Goran Vesić. U tom dokumentu se pominju dve američke firme Atlantic Incubation Partners LLC i Kushner Realty LLC koje bi dobile lokaciju u centru Beograda na korišćenje bez naknade na 99 godina, uz mogućnost da se pravo korišćenja pretvori u pravo svojine, prenosi Glas Amerike.

Vesić je demantovao je da je memorandum o razumevanju potpisan i rekao da će „obavestiti javnost kada se to desi“.

Nije, međutim, jasno na koji način su firme koje se pominju u memorandumu povezane sa Kušnerom, i sa kojim članom te porodice.

Naime, Jovanović je rekao da je firma Kushner Realty LLC povezana sa DŽonatanom Kušnerom, rođakom Trampovog zeta DŽareda Kušnera, čija se grupacija Kushner Real Estate Group (KRE) bavi nekretninama. Ta velika kompanija je bazirana u Nju DŽerziju i postoji od 1979. Prema dostupnim podacima, firma Kushner Realty LLC je registrovana u državi Merilend i osnovana je u martu 2022. godine. Iz kompanije DŽonatana Kušnera Glas Amerike nije dobio potvrdu da je firma iz Merilenda deo velike KRE grupacije i da će investirati u Beogradu.

Isto pitanje Glas Amerike je uputio i komaniji Kushner baziranoj u Njujorku, čiji je vlasnik zet Donalda Trampa DŽared Kušner, ali odgovor još nije stigao.

Druga firma koja se pominje u dokumentu, Atlantic Incubation Partners LLC registrovana je u Delaveru, državi poznatoj po of-šor kompanijama. Ta firma je osnovana u aprilu 2023.

Kušnerove investicije u Albaniji

Prema pisanju Blumberga, kompanija Affinity Partners u vlasništvu DŽareda Kušnera vodi pregovore o tri investicije u razvoj nekretnina na Balkanu koje bi mogle da vrede više od milijardu dolara.

Osim lokacije u Beogradu, razgovara se i o lokacijama u Albaniji. Blumberg piše da Affinity Partners sa sedištem u Majamiju planira da pretvori albansko ostrvo Sazan u Mediteranu, koje je ranije bilo vojna baza, u luksuzno odmaralište pod brendom Aman.

List navodi da Afiniti takođe želi da uloži u razvoj albanskog poluostrva Zvernec, koje ima oko pet kilometara velikih belih peščanih plaža. Dodaje se da kompanija planira nekoliko velikih odmarališta u kojima bi bilo skoro 10.000 vila i hotelskih soba.

„Ostrvo Sazan je jedno od najnetaknutijih i najzanimljivijih mesta koje sam ikada video bilo gde u svetu“, rekao je Kušner za Blumberg.

Blumberg navodi da je Kušner pretraživao lokacije sa svojim prijateljima – bivšim ambasadorom SAD u Nemačkoj i izaslanikom Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričardom Grenelom, i Ašerom Abehserom, i privukla ga je jedna od turističkih oblasti koja se najbrže razvija svetu.

Ričard Grenel je često boravio na Zapadnom Balkanu i pošto je sišao sa funkcije u Beloj kući. Nekoliko puta je bio i u Albaniji, što se može videti i po njegovim profilima na društvenim mrežama.

Kušner je, podseća Blumbeg, zet bivšeg predsednika Donalda Trampa i bio je viši savetnik Bele kuće. Nakon što je napustio svoj državni posao, osnovao je Affinity, koji je vredan 3,1 milijardu dolara.

Firmu su podržali investitori sa Bliskog istoka bliski vlastima, sa još oko 2 milijarde dolara iz Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije. List navodi kako kompanija razmatra mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije, centre podataka i veštačku inteligenciju.

Dodaje se da je Kušner odigrao ključnu ulogu u Sporazmu Abraham koji je normalizovao odnose između Izraela i nekih arapskih zemalja 2020. On je nagovestio da se neće ponovo pridružiti Trampovoj administraciji ako najverovatniji republikanski kandidat pobedi na predsedničkim izborima u novembru.

Zavod za zaštitu spomenika kulture: Generalštab ima status kulturnog dobra, nismo dobili nijedan zvaničan dokument o ukidanje tog statusa

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je da se zgrada Generalštaba i Ministarstva odbrane, oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine, ima status kulturnog dobra i da Zavod nije dobio nijedan zvaničan dokument kojim se predlaže ukidanje tog statusa.

„Ovaj zavod nije dobio nijedan zvaničan dokument predlog za ukidanje statusa kulturnog dobra – spomenika kulture ‘Zgrade Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane u Beogradu'“, navodi se u odgovoru Zavoda na pitanja agencije Beta.

Zavod je naveo da je za zgrade Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane u Ulici kneza Miloša 33-41 utvđen status kulturnog dobra – spomenika kulture Odlukom objavljenom u Službenom glasniku (br 115/05), u kojoj su propisane i mere zaštite spomenika kulture i zaštićene okoline.

U skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu, kako su dodali, za intervencije na nepokretnostima koje uživaju status kulturnog dobra neophodno je pribavljanje uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite i saglasnosti na projekat i dokumentaciju iz nadležnosti Zavoda, odnosno ukoliko je u pitanju kategorija od izuzetnog značaja – iz nadležnosti Republičkog zavoda.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dostavio je agenciji Beta i odluku objavljenu u Službenom glasniku u decembru 2005. godine, u kojoj se kao mere zaštite navodi „očuvanje autentičnog izgleda, horizontalnog i vertikalnog gabarita, konstruktivnih i oblikovnih elemenata arhitekture kao i originalnih materijala“.

Predviđeno je i redovno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture.

Mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture podrazumevaju zabranu gradnje ili postavljanje objekata trajnog ili privremenog karaktera koji svojom namenom, gabaritom, volumenom i oblikom mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njeguvu zaštićenu okolinu.

Mere se odnose i na urbanističko, komunalno i hortikulturno uređenje, održavanje i korišćenje prostora zaštićene okoline spomenika kulture.

Pokret Ekološki ustanak saopštio je da je ministar građevinarstva Goran Vesić, po ovlašćenju Vlade Srbije, potpisao memorandum o razumevanju sa jednom američkom kompanijom, koja bi trebalo da izvrši revitalizaciju zgrada u kompleksu nekadašnjeg Generalštaba, oštećenih u bombardovanju 1999. godine.

(Glas Amerike, Beta)