Početna strana > Hronika > Blic: Mlađan Dinkić želi da iz senke utiče na odluke Vlade
Hronika

Blic: Mlađan Dinkić želi da iz senke utiče na odluke Vlade

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17. februar 2011.

BEOGRAD - Razrešeni ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić nastavlja iz senke da vuče odlučujuće konce u sektoru koji je do pre neki dan vodio. Drugačije se ne može tumačiti informacija da je aktuelni državni sekretar u ovom ministarstvu Nebojša Ćirić, koji je i blizak Dinkićev saradnik, najozbiljniji kandidat za preuzimanje ministarskog kormila. Ćirićeve mogućnosti i moći, bez obzira na to koliko je i da li je stručan za posao koji mu se nudi, biće sužene interesima stranke, a ministarstvo će faktički i dalje voditi njen lider.

 To praktično znači da time Dinkić sebi obezbeđuje ugodnu poziciju s koje može i dalje da donosi odluke, a da se njegovo ime ne spominje kada je reč o Vladi. Suštinski on samo gubi ulogu dežurnog krivca, a dobija mogućnost da bude deo vladajuće koalicije. Na sličan način se tumači i najava da bi sektor NIP-a mogao da preuzme Miroslav Čučković, član Predsedništva G17. Ćirić i Čučković su, uz Zorana Stankovića, bivšeg ministra odbrane koji će preuzeti sektor zdravlja, prva nova lica u Nemanjinoj 11. Ostala bi trebalo da se odrede u rekonstrukciji vlade, koju su visoki funkcioneri vladajuće koalicije najavili za početak marta.

Za sada je gotovo izvesno da će se rekonstrukcija svesti upravo na zamenu ministara. Za izbegavanje smanjenja broja ministarstava postoje najmanje dva razloga. S jedne strane, nezamislivo je da će se manje stranke u koaliciji odreći ijedne ministarske fotelje, a s druge, podjednako je nerealno očekivati da će vlast menjati Zakon o budžetu tri meseca nakon što ga je donela.

To je indirektno potvrdio i Dragan Marković Palma, lider JS koji je rekao da će koalicija SPS-PUPS-JS podržati rekonstrukciju vlade „koja ne treba da podrazumeva smanjenje broja ministarstava, jer u ovom trenutku Srbija ništa u ekonomskom smislu ne bi dobila time što bismo imali sedam ili osam ministara manje”.

– Rekonstrukcija vlade podrazumeva smenu nekih ministara koji su loše radili – rekao je Palma, precizirajući da će biti smenjeno više od pet ministara.

Međutim, ukoliko se i u rekonstrukciji bude išlo po sličnom scenariju po kakvom bi trebalo da budu zamenjeni pojedini ministri G17, suštinskih promena neće biti. Osnovno pitanje je kakvi će se kriterijumi koristiti, da li će lični odnosi igrati ulogu, hoće li postojati oni koji ne smeju da se diraju ili će se ići na beskompromisno sklanjanje svih kadrova koji nisu svoj posao radili kako treba. Ako je za verovati premijeru, koji je najavio evaluaciju rada svih ministara i smenu svih onih čiji su rezultati ispod očekivanih, onda nas čekaju ozbiljne promene. Ali to, kako kaže Vladimir Todorić, pravnik iz Centra za nove politike, mora da znači da zaštićeni ne postoje.

– Ukoliko, kao što se do sada pominjalo, budu smenjeni ministri trgovine i ljudskih prava čiji je rad više puta ocenjen negativno, onda mora da se smeni i ministarka pravde. Jer, reforma pravosuđa je ocenjena kao najproblematičnija oblast na putu evropskih integracija. Osim u pravosuđu, ljudskim pravima i trgovini, loši rezultati su postignuti i u prostornom planiranju i građevini, infrastrukturi, poljoprivredi – kaže Todorić.

Budući da je DS najveći partner u koaliciji sa najvećim brojem ministara, za očekivati je da iz njenih redova bude smenjeno najmanje četvoro funkcionera. Juče je kadar ove stranke i predsednik Administrativnog odbora parlamenta Nenad Konstantinović potvrdio da je analiza rada ministara u završnoj je fazi i da bi personalne promene trebalo da budu završene do kraja meseca. Do sada su se iz redova DS kao prvi na listi za smenu pominjali ministri poljoprivrede Saša Dragin, trgovine Tomica Milosavljević i ljudskih i manjinskih prava Svetozar Čiplić. Sam Čiplić je juče rekao da je svoj posao radio dobro i da veruje da će premijer pozitivno oceniti njegov rad, dok je Dragin tvrdio da mu „fotelja nije srasla za leđa”, ali da ga smenjuju ljudi koji sede po kancelarijama i voze se u automobilima skupljim od njegovog stana.

Osim njih trojice, nezadovoljstvo je iskazano i povodom rada ministra vera Bogoljuba Šijakovića, a čak se spekulisalo da bi sektore trebalo da napuste i ministarka ekonomije Diana Dragutinović i ministar prostornog planiranja Oliver Dulić. O eventualnim zamenama za ministre DS nije bilo puno reči, osim što se provlačilo da bi ministra poljoprivrede mogao da zameni predsednik opštine Inđija Goran Ješić, ali je ta informacija demantovana.

Što se tiče G17 plus, i pre nego što je Dinkić razrešen, znalo se da je za smenu iz ove stranke planiran ministar kulture Nebojša Bradić. Iz redova SPS, smena najverovatnije čeka ministra energetike Petra Škundrića. Iako se lider SPS Ivica Dačić dvoumio i oko smene Milutina Mrkonjića, ministra infrastrukture, odluka je pala na Škundrića da Dačić ne bi otvarao stranački sukob sa Mrkonjićem.

O Dinkiću i Kalanovićevoj 21. februara

Premijer Mirko Cvetković dostavio je Skupštini Srbije ostavke ministra ekonomije Mlađana Dinkića i ministarke za Nacionalni investicioni plan Verice Kalanović koje će se naći na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta, 21. februara.

Ko dolazi

Nebojša Ćirić (ekonomija)

Miroslav Čučković (NIP)

Zoran Stanković (zdravlje)

Ko odlazi

Svetozar Čiplić (ljudska prava)

Saša Dragin (poljoprivreda)

Bogoljub Šijaković (vere)

Tomica Milosavljević (zdravstvo)

Petar Škundrić (energetika)

Nebojša Bradić (kultura)

(Blic)