Хроника

Блиц: Млађан Динкић жели да из сенке утиче на одлуке Владе

Штампа
четвртак, 17. фебруар 2011.

БЕОГРАД - Разрешени министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић наставља из сенке да вуче одлучујуће конце у сектору који је до пре неки дан водио. Другачије се не може тумачити информација да је актуелни државни секретар у овом министарству Небојша Ћирић, који је и близак Динкићев сарадник, најозбиљнији кандидат за преузимање министарског кормила. Ћирићеве могућности и моћи, без обзира на то колико је и да ли је стручан за посао који му се нуди, биће сужене интересима странке, а министарство ће фактички и даље водити њен лидер.

 То практично значи да тиме Динкић себи обезбеђује угодну позицију с које може и даље да доноси одлуке, а да се његово име не спомиње када је реч о Влади. Суштински он само губи улогу дежурног кривца, а добија могућност да буде део владајуће коалиције. На сличан начин се тумачи и најава да би сектор НИП-а могао да преузме Мирослав Чучковић, члан Председништва Г17. Ћирић и Чучковић су, уз Зорана Станковића, бившег министра одбране који ће преузети сектор здравља, прва нова лица у Немањиној 11. Остала би требало да се одреде у реконструкцији владе, коју су високи функционери владајуће коалиције најавили за почетак марта.

За сада је готово извесно да ће се реконструкција свести управо на замену министара. За избегавање смањења броја министарстава постоје најмање два разлога. С једне стране, незамисливо је да ће се мање странке у коалицији одрећи иједне министарске фотеље, а с друге, подједнако је нереално очекивати да ће власт мењати Закон о буџету три месеца након што га је донела.

То је индиректно потврдио и Драган Марковић Палма, лидер ЈС који је рекао да ће коалиција СПС-ПУПС-ЈС подржати реконструкцију владе „која не треба да подразумева смањење броја министарстава, јер у овом тренутку Србија ништа у економском смислу не би добила тиме што бисмо имали седам или осам министара мање”.

– Реконструкција владе подразумева смену неких министара који су лоше радили – рекао је Палма, прецизирајући да ће бити смењено више од пет министара.

Међутим, уколико се и у реконструкцији буде ишло по сличном сценарију по каквом би требало да буду замењени поједини министри Г17, суштинских промена неће бити. Основно питање је какви ће се критеријуми користити, да ли ће лични односи играти улогу, хоће ли постојати они који не смеју да се дирају или ће се ићи на бескомпромисно склањање свих кадрова који нису свој посао радили како треба. Ако је за веровати премијеру, који је најавио евалуацију рада свих министара и смену свих оних чији су резултати испод очекиваних, онда нас чекају озбиљне промене. Али то, како каже Владимир Тодорић, правник из Центра за нове политике, мора да значи да заштићени не постоје.

– Уколико, као што се до сада помињало, буду смењени министри трговине и људских права чији је рад више пута оцењен негативно, онда мора да се смени и министарка правде. Јер, реформа правосуђа је оцењена као најпроблематичнија област на путу европских интеграција. Осим у правосуђу, људским правима и трговини, лоши резултати су постигнути и у просторном планирању и грађевини, инфраструктури, пољопривреди – каже Тодорић.

Будући да је ДС највећи партнер у коалицији са највећим бројем министара, за очекивати је да из њених редова буде смењено најмање четворо функционера. Јуче је кадар ове странке и председник Административног одбора парламента Ненад Константиновић потврдио да је анализа рада министара у завршној је фази и да би персоналне промене требало да буду завршене до краја месеца. До сада су се из редова ДС као први на листи за смену помињали министри пољопривреде Саша Драгин, трговине Томица Милосављевић и људских и мањинских права Светозар Чиплић. Сам Чиплић је јуче рекао да је свој посао радио добро и да верује да ће премијер позитивно оценити његов рад, док је Драгин тврдио да му „фотеља није срасла за леђа”, али да га смењују људи који седе по канцеларијама и возе се у аутомобилима скупљим од његовог стана.

Осим њих тројице, незадовољство је исказано и поводом рада министра вера Богољуба Шијаковића, а чак се спекулисало да би секторе требало да напусте и министарка економије Диана Драгутиновић и министар просторног планирања Оливер Дулић. О евентуалним заменама за министре ДС није било пуно речи, осим што се провлачило да би министра пољопривреде могао да замени председник општине Инђија Горан Јешић, али је та информација демантована.

Што се тиче Г17 плус, и пре него што је Динкић разрешен, знало се да је за смену из ове странке планиран министар културе Небојша Брадић. Из редова СПС, смена највероватније чека министра енергетике Петра Шкундрића. Иако се лидер СПС Ивица Дачић двоумио и око смене Милутина Мркоњића, министра инфраструктуре, одлука је пала на Шкундрића да Дачић не би отварао страначки сукоб са Мркоњићем.

О Динкићу и Калановићевој 21. фебруара

Премијер Мирко Цветковић доставио је Скупштини Србије оставке министра економије Млађана Динкића и министарке за Национални инвестициони план Верице Калановић које ће се наћи на дневном реду ванредне седнице парламента, 21. фебруара.

Ко долази

Небојша Ћирић (економија)

Мирослав Чучковић (НИП)

Зоран Станковић (здравље)

Ко одлази

Светозар Чиплић (људска права)

Саша Драгин (пољопривреда)

Богољуб Шијаковић (вере)

Томица Милосављевић (здравство)

Петар Шкундрић (енергетика)

Небојша Брадић (култура)

(Блиц)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]