Početna strana > Hronika > Berlin: Predlog visoke autonomije za sever Kosova predstavlja veliki pomak Srbije
Hronika

Berlin: Predlog visoke autonomije za sever Kosova predstavlja veliki pomak Srbije

PDF Štampa El. pošta
petak, 21. decembar 2012.

To što je Srbija iznela svoj predlog visoke autonomije za sever Kosova predstavlja veliki pomak i sada bi Priština trebalo da iznese svoj predlog, rekao nemački ministar odbrane Tomas de Mezijer u Prištini. Kosovski konflikt se ne može rešiti vojnim putem, ali bez Kfora neće biti ni političkog napretka, kaže De Mezijer.

Nemački ministar odbrane Tomas de Mezijer ocenio u Prištini da to što je Srbija iznela svoj predlog visoke autonomije za sever Kosova predstavlja veliki pomak i da bi sada Priština trebalo da iznese svoj predlog.

"Sama činjenica da postoji neki predlog je veliki pomak. Sada bi i kosovska strana morala da iznese neki predlog. To ide u dobrom pravcu, iako će do rešenja verovatno proći još puno vremena", rekao je De Mezijer, boraveći u predbožićnoj poseti nemačkim pripadnicima Kfora na Kosovu, preneli su nemački mediji.

Nemački ministar je rekao da sporazum o integrisanom upravljanju granicom Beograda i Prištine, "ukoliko bude funkcionisao, predstavlja veliki napredak, zato što se uspelo da se, uz očuvanje pravne pozicije obe strane, dođe do pragmatičnog rezultata".

On je naglasio da se kosovski "konflikt ne može rešiti vojnim putem, ali da bez Kfora neće biti ni političkog napretka".

Ministar je pohvalio postupanje Kfora u vreme napetosti i uklanjanja blokada saobraćajnica koje su postavili Srbi na severu Kosova.

"Mudrom mešavinom deeskalacije i čvrstine, Kfor je uspeo da ukloni sve blokade, osim one u Mitrovici", rekao je De Mezijer, dodajući da to pokazuje da se "mnogi ciljevi inteligencijom bolje postižu, nego pajserom".

De Mezijer je posetio Kosovo u pratnji premijerke nemačke pokrajine Tiringije Kristine Libkneht, i poverenika za parlamentarnu kontrolu oružanih snaga Helmuta Kenigshauza.

Nemačka delegacija sastala se na Kosovu sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Folkerom Halbauerom, i posetila Kosovsku Mitrovicu i most na reci Ibar, koja grad deli na severni i južni deo.

Nemačka u Kforu, koji broji 5.600 vojnika, sa 1.250 vojnika ima najveći kontingent.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner