среда, 17. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Београд: Владимир Гајић изабран за новог председника Народне странке. Јеремић: Остајем у Народној странци. Гајић: Политика НС се не мења - главни циљеви очување КиМ у Србији и забрана копања литијума
Хроника

Београд: Владимир Гајић изабран за новог председника Народне странке. Јеремић: Остајем у Народној странци. Гајић: Политика НС се не мења - главни циљеви очување КиМ у Србији и забрана копања литијума

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 24. фебруар 2024.

Скупштина Народне странке изабрала је данас Владимира Гајића за новог председника странке, пошто је досадашњи председник Вук Јеремић поднео оставку после децембарских избора.

За потпредседнике Народне странке изабрани су др Александар Радојевић као први потпредседник странке, Ивана Парлић, Стефан Јовановић, Александар Марковић, др Гордана Чабрић, Јовица Тодоровић, Борислав Боровић, проф. др Ђорђе Петровић и Небојша Богдановић.

Нова генерална секретарка Народне странке је Ања Јевић, а нови председник извршног одбора је Никола Драговић, док ће портпарол странке убудуће бити Александар Љубомировић.

Скупштина Народне странке изабрала је и чланове новог сазива Главног одбора.

На данашњој ванредној Скупштини Народне странке, поред Гајића и Јеремића, говорио је и досадашњи генерални секретар странке Стефан Јовановић.

На скупу су као гости говорили председник Доста је било Саша Радуловић, председник Нове Србије Велимир Илић и професор Ратко Ристић, а свечаном делу Скупштине Народне странке присуствовали су представница Двери Радмила Васић и професори Слободан Самарџић и Милош Ковић.

Јеремић: Остајем у Народној странци, преузимам пуну одговорност за изборни резултат

Оснивач Народне странке и њен досадашњи председник Вук Јеремић изјавио је данас да преузима пуну одговорност за резултат странке на децембарским изборима, и да због тога елементарна етика и достојанство налажу да се повуче.

„Не одлазим из ове породице, остајем у Народној странци без резерве, посвећен идејама очувања Косова и Метохије у саставу Србије, што је главна и носећа мисија Народне странке, те идеји спајања грађанског и националног. Сигуран сам да ће и ново руководство бити посвећено тим циљевима. Ово није крај Народне странке, пред којом су, уверен сам, бољи дани, као и пред Србијом“, рекао је Јеремић на ванредној Скупштини Народне странке.

„Бакљу Народне странке преузима први међу једнакима, мој доживотни пријатељ који ће предводити странку у годинама које долазе – Владимир Гајић. Он и његов тим ће имати моју пуну подршку у будућности”, додао је Јеремић.

Јеремић је подсетио да је приликом оснивања странке пре шест и по година рекао да ће један од параметара успеха странке бити и то да он не буде њен једини председник, него да и други људи буду бирани на ту функцију.

„Када говоримо о резултатима на претходним изборима, можемо да расправљамо о центрима медијске и политичке моћи, домаћим и страним, о томе како смо систематски разбијани и споља и изнутра, али без обзира на све, морамо да се суочимо са сопственом одговорношћу. Ако не вратимо етику у политику нећемо моћи да се изборимо са тешким наслеђем из претходних времена“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да остаје веран политици Народне странке, која је садржана у документу „Српско питање у 21. веку“, усвојеном на претходној страначкој скупштини.

„Четири стуба српског питања су слобода и демократија, очување Косова и Метохије у саставу државе, независност и неутралност Србије, неговање српске просвете и културе, као и обнова националне економије и демографије“, закључио је Јеремић.

Гајић: Политика Народне странке се не мења, главни циљеви очување Косова и Метохије у Србији и забрана копања литијума

Говор кандидата за председника Народне странке Владимира Гајића на ванредној седници Скупштине Народне странке:

 Драги саборци, поштовани чланови Народне странке, поштовани и драги гости,  

Добро дошли на прву ванредну Скупштину Народне странке.

Данас ћемо, касније у радном делу, изабрати председника и потпредседнике странке, генералног секретара, портпарола, Главни одбор, председника Извршног одбора, а обавестићу вас и о новим члановима председништва странке.

Народна странка има своју идеологију, има свој програм и начела до којих држи од првог дана и ја мислим да ту нема шта да се мења када су у питању наше основне оријентације.

Ја верујем да је наш документ који смо усвојили на скупштини у октобру 2023. године „Српско питање у 21. веку“ најзначајнији политички документ који је било која странка креирала у 21. веку у Србији.

Креирање националне државе у политичком и у културном смислу,  да бисмо имали на чему и због чега да стварамо демократско друштво, приоритети су програма и политике Народне странке.

Народна странка верује да су стварање националне и демократске државе услов да би Србија опстала као држава, а Срби као нација. Ми већ 80 година тапкамо у месту и зато нам иде како нам иде у готово свакој сфери живота. Национални проблеми се не могу решавати без националне државе, а те проблеме може да решава само једно истински слободно и демократско друштво.

Народна странка је уверена да су то два органски повезана и међузависна предуслова да би Србија кренула напред. Нација и демократија. То је програм грађанске деснице или либералних националиста.

Ја верујем да је Србији у будућности неопходна уставна реформа политичког система, изборног система, суштинска децентрализација и подела Србије на регионе, напуштање свих преосталих остатака међу уставним решењима која су остала из времена комунизма,   снажење посрнуле локалне самоуправе, уставна заштита земље, воде и ваздуха, потпуна и праведна реституција, као и да је један од главних националних приоритета - реформа просвете. Србија има проблема са знањем, а знање је данас, за једну малу државу као што је Србија, основ и услов опстанка као суверене државе. Без знања је немогуће бити суверен. Просвета и култура представљају основ за формирање слободног човека у слободном друштву.

Народна странка је противник колонизације Србије и, како је то један велики српски интелектуалац дефинисао, противник самопорицања.

Ја такође верујем да је Србија заслужила да се на референдуму изјасни о облику државног уређења, јер се као што добро знате, никада се народ на демократски начин није изјаснио  о укидању монархије. Ја сам, као што верујем да знате, монархиста, као и многи чланови Народне странке.  

Пад Берлинског  зида који је симболично објавио крај ере комунизма у Европи, заобишао је Србију. У гротлу распада Југославије, наше су националне интересе бранили бивши комунисти тек изашли из тог шињела, у сарадњи са лажним патриотама. То је један од  значајнијих  разлога што смо прошли тако како смо прошли уз све оне друге на које нисмо могли да утичемо.

Србија није постала демократско друштво. Нажалост, демократско друштво није наш културни модел, као што није ни независно судство или слободна штампа. Србија нема у томе  традицију, осим оне која је насилно укинута 1945. године и која је нама данас само у далеком сећању. Једина традиција која је опстала јесте она унутар безбедносних служби у којима, у неким деловима, ни дан данас није допрла свест о чињеници шта би требало да буде једини посао тих служби.

Упркос изборном поразу, политика Народне странке је ту, она није пропала и она не сме пропасти.

Ми смо на изборе изашли сами јер смо се држали својих уверења, нисмо хтели да одустанемо од Косова и Метохије, нисмо се залагали за санкције Русији и нисмо хтели да остварујемо политички профит на мртвој деци убијеној у два масовна убиства. Због тога смо напустили претходну коалицију, држећи се својих кључних политичких ставова и то ће бити тако до год постоји Народна  странка. На тим основама се поделила Народна странка, удаљивши се истовремено и од бивших политичких партнера на питању захтева за расписивање истовремених парламентарних и градских избора, одмах, без да су обезбеђени најминималнији услови за фер изборе. Био је то поклон режиму који он наравно није пропустио да искористи. Било је наравно грешака и на нашој страни, то није спорно, говорићемо о томе у радном делу скупштине, а неке од значајнијих грешака су наивност, вера у људе који су оснивачи странке, очекивање да ће грађани препознати да су у политици важне и неке овде заборављене људске врлине као што су лични морал и етика.  

Ми се залажемо за интегралистичку државну политику која ће повезати наш народ, тамо где није више могуће политички, онда бар културно, било где да данас живи. Ово су темељна опредељења Народне странке од оснивања, то је легат нашег првог председника и оснивача странке Вука Јеремића, као и Синише Ковачевића, Санде Рашковић Ивић и многих других. Наш тврд патриотски став није усмерен против било кога, без обзира на национално, верско, расно или било које друго опредељење.

Народна странка остаје непоколебљиво код става да француско-немачки споразум о Косову и Метохији мора бити одбачен и наставља да апелује на српску власт да се држи правних аргумената у међународном јавном простору, јер су они сви до једног у корист Србије. Француско-немачки план је супротан Уставу Србије, Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, као и Повељи УН, односно члану 2 те Повеље који обавезује све државе чланице УН да поштују границе, територијални интегритет и суверенитет и да се не мешају у унутрашње послове чланице. Такозвано косовско право и право Савета Европе не може бити изнад ових норми међународног и унутрашњег правног поретка.

Потписивање овог споразума такође би била и накнадна, пост фестум, конвалидација и оправдање бомбардовања Југославије 1999. године. Део наше територије је де факто окупиран, а Србија клизи и ка широј окупацији од такозваног виртуелног окупатора који овде делује систематски и плански против наших националних интереса. То се мора прекинути.

Народна странка сматра да Србија мора да донесе закон којим се забрањује копање литијума и бора у Србији за наредних 100 година, као и да Србија мора да изврши корениту промену и реформу државног и друштвеног система. Народна странка остаје код става да ће Србија бити принуђена да се захвали ЕУ уколико питање признања такозваног Косова постане и формално део преговарачког процеса. У том случају, ми смо понудили политичко решење у правцу повезивања око европске економске заједнице.

Ми остајемо посвећени војној неутралности Србије која подразумева да Србија мора да има јаку војску што је предуслов војне неутралности. Народна странка је против увођења економских санкција било којој држави на свету, изузев када су у питању правно законите одлуке Савета безбедности УН. У противном , санкције су инструмент рата и ништа више од тога.

Борба против корупције која као малигни тумор уништава наше друштво један је од приоритета Народне странке.

Народна странка има одличан економски и социјални програм који се поред осталог заснива на прекиду политике енормног задуживања које је достигло колосалне размере и које прети да нам цела држава падне у дужничко ропство. Ми смо против политике бесмисленог субвенционисања страних инвеститора уместо субвенционисања домаћих привредника. Србија је свој банкарски сектор предала у руке странцима. Зато је наш одговор формирање српске развојне банке. Акценат на економском програму странке који постављам, један је  од разлога, поред многих других, што ће међу новим потпредседницима бити и Бата Боровић, председник нашег ресорног одбора.

Народна странка сматра да су породица – отац, мајка и деца – и да се пол одређује искључиво на основу природног рођења. У том смислу, ми смо противници свих варијанти такозване џендер идеологије која се на разне начине намеће нашем друштву укључујући у том процесу, а један од њих је директан напад на српски језик који је кулминирао у Закону о родној равноправности који мора бити уклоњен из правног поретка.
Језик и писмо су суштина националног идентитета, а читава култура једног народа остварује се у језику који је најзначајнија одлика народа. Српски језик се бруси већ 200 година и не може бити предмет интервенција које немају никаквог додира са науком.

Народна странка ће наставити да ради на демократском окупљању странака десног центра и деснице, без којих у јединству, није могуће победити на изборима. Тим путем  као новим почетком кренули смо заједно са Доста је било. То је ваљда данас свима јасно после низа тешких пораза опозиције у последњих 12 година. Огроман проблем нашег друштва су поделе које су заједницу довеле до тачке растакања. У томе учествује власт али не много мање и опозиција уз учешће свих медија. Србији је потребан национални консензус око најважнијих националних питања и око најважнијих демократских вредности. У те две ствари, идеологије, нарочито туђе, не смеју бити препрека. У том смислу верујем да уколико желимо да променимо вољу гласача владајућих странака, нећемо у томе успети уколико им будемо забадали прст у око. Тиха већина грађана Србије су жртве политичке елите у Србији, без обзира са које стране политичког спектра. Неко би овде коначно требао да се бори и за грађане. Србија се мора преуредити, она мора променити редослед приоритета и систем вредности, Србија се мора изградити као демократско друштво засновано на владавини права, подели власти, слободној штампи и социјалној правди.

На крају, и у овом свечаном делу, а о томе ћемо говорити више у радном делу скупштине, мој тим потпредседника са којим ћу изаћи пред вас, чинили би др Александар Радојевић из Чачка, Ивана Парлић из Ужица, Стефан Јовановић из Београда, др Гордана Чабрић из Варварина, Александар Аца Марковић из Лајковца, адвокат Јовица Тодоровић из Београда, проф. др Ђорђе Петровић из Новог Сада, Борислав Бата Боровић из Београда и Небојша Богдановић из Ниша. Генерални секретар странке Ања Јевић, портпарол странке Александар Љубомировић и председник Извршног одбора Никола Драговић.

Велика ми је част да будем председник Народне странке и на томе вам се захваљујем.

Слобода тражи људе. Ја верујем да смо ми, чланови Народне странке, ти људи у Србији.

Нека нам Бог помогне у тим напорима.

Хвала вам.  

Јовановић: Потребни су нам успех и обнова енергије

Говор досадашњег генералног секретара Народне странке Стефана Јовановића на ванредној Скупштини Народне странке.

Драги пријатељи, уважени гости, поштовани делегати Народне странке,

Хвала вам што сте и поред свега што се у претходном периоду догодило, данас овде, и даље спремни да још један дан уложите за нашу странку, за нашу земљу и за добробит нашег народа.

Дозволите ми да одмах на почетку упутим неколико захвалница.

Првенствено желим да се захвалим свима вама, члановима Народне странке које сам током ових седам година упознавао, дружио се и имао прилике да радимо заједно. Хвала вам на поверењу али и прилици да слушам, учим и упознам се са многима од вас.

Друго, посебну захвалност дугујем оснивачима Народне странке, а пре свега Вуку Јеремићу. Хвала на прилици коју ми је пружио, да будем изабран за првог генералног секретара. Хвала на поверењу, оданости и непроцењивим саветима током овог седмогодишњег путовања. Пут који је за нама није био лак, за тебе често и лично тежак или болан због разноразних издаја, са резултатом који није био праведан, али знам да ћеш као човек који је патриота у годинама које су пред нама наћи начина да помогнеш и својој земљи и свом народу.

Захваљујем се и свим сарадницима, својим колегиницама и колегама у генералном секретаријату. Они су стуб наше странке који се није урушио нити једном током свих потреса кроз које је странка годинама пролазила. Нећете ми замерити ја ћу их све поменути именом: Хвала Гоци, Милошу, Немањи, Јовани, Ивани, Јовици, Огњену, и Николи Драговићу који ће данас бити изабран за председника Извршног одбора. Хвала вам на посвећености, сарадњи и томе што сте били одани сарадници свих година. Без ваше непоколебљиве подршке и без ваше неуморне енергије, не бих могао да обављам свој посао.

Народна странка се данас налази се на прекретници сличној многим тренуцима које је Србија доживела кроз своју историју. Али, као што нас учи историја, није пораз оно што дефинише народ или странку, већ способност да се уздигнемо, баш као и симболична Наталијина рамонда, цвет који је симбол наше државе и нашег народа, цвет који означава опоравак и обнову из камена. “Ми постојимо, заправо, само из ината...”, рекао је велики Борислав Пекић. Нека ове речи послужите као водиља и инспирација свима вама и новом руководству.

У овим турбулентним временима, када се политичка сцена Србије непрестано мења, Народна странка има прилику да се преиспита, реорганизује и поново повеже са својим члановима и бирачима, црпећи снагу из вредности и наших људи, баш као Наталијина рамонда из српске земље.

Данас, више него икада, морамо се ослонити на те темељне вредности и на људе који су срце ове странке. Основани смо са мисијом да заштитимо интересе нашег народа, наше државе да радимо на изградњи бољег живота за сваког појединца у нашој земљи, као и промене погубног система вредности, оличеном у режиму Александра Вучића. Без обзира на све комплексности политике, то не смемо изгубити из вида.

Политика свакако нису ни само велике теме. Политика су људи, политика је живот обичног човека. Зато, Народна странка не сме и неће бити елитистичка странка, то нам не дозвољава ни име које носимо. Номен ест омен – име обавезује, мене и порекло. Као неко ко долази из скромне нишке породице, верујем да Народна странка треба бити странка обичног човека, странка која се бори за обичног човека, за његов бољи живот, за то да не да сви буду једнаки, него да сваки човек буде једнако важан.

Политика је баланс између морала и технике. Не одричући се морала, који је у овој странци високо постављен, морамо обратити пажњу и на технику. Бавимо се послом у коме се признаје само победа. Са јасном стратегијом, са јасном тактиком обновљеном енергијом, Народна странка може се поново успоставити као кључни играч на политичкој сцени Србије. То би подразумевало да у наредном периоду спустимо мостове према другим опозиционим политичким странкама и актерима, да радимо на сарадњи и окупљању свих оних који се боре за промену система и режима Александра Вучића.

Што се технике тиче, пред новим руководством је тежак задатак. Потребан нам је успех, потребна нам је обнова енергије. Потребно је да се странка реорганизује и спреми за локалне изборе. Заједно, са обновљеном енергијом, јасном стратегијом, и непоколебљивом одлучношћу, Народна странка ће се поново успоставити као кључни играч на политичкој сцени Србије. Бићемо конструктиван партнер у стварању промена, доприносећи нашем заједничком циљу - Србији која пружа наду, правду, и прилике за све.

Још једном драги делегати, ваше присуство данас овде, у овим изазовним временима, представља светионик наде и непоколебљивости. Ваша одлучност да будете део данашње скупштине, упркос свим препрекама које су нам се нашле на путу, истински је доказ ваше посвећености и вере у бољу будућност наше странке и наше Србије.

Живели и до победе!

(Народна странка)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер