Početna strana > Hronika > Beograd: U Centru "Sava" svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti SPC pod nazivom "Zavet Svetoga Save"; Ordenom Svetog Save odlikovani patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić, Miloradu Dodiku orden Svetog Simeona Mirotočivog
Hronika

Beograd: U Centru "Sava" svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti SPC pod nazivom "Zavet Svetoga Save"; Ordenom Svetog Save odlikovani patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić, Miloradu Dodiku orden Svetog Simeona Mirotočivog

PDF Štampa El. pošta
utorak, 08. oktobar 2019.

Povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, u beogradskom centru "Sava" održava svečana akademija, pod nazivom "Zavet Svetoga Save". Svečanosti, pored patrijarha Irineja, prisustvuju i predsednik Aleksandar Vučić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Srbije Ana Brnabić.

Prisusustvuju i predstavnici i članovi narodnih skupština i vlada Srbije i Republike Srpske, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, predstavnici diplomatskog kora, SANU, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, političkih stranaka, Univerziteta, organizacija, društvenih i kulturnih ustanova.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik, odlukom Sinoda SPC, odlikovan je ordenom Svetog Simeona Mirotočivog.

- Večeras imam čast da se obratim povodom jednog jubileja. Izražavam veliku zahvalnost Sinodu SPC za orden. Ovo nije orden Miloradu Dodiku nego srpskom narodu, što je pomogla kad smo stvarali i branili državu. Naša crkva u RS isto obeležava 800 godina i našu eparhiju zahumsko -hercegovačku osnovao je Sveti Sava. Mi koji služimo narodu pomažemo narodu koliko možemo. Sveti Sava nam je ostavio poruku da se otvorimo prema svetu i mi se trudimo da to i radimo. Zahvaljujući svetosavskom zavetu očuvali smo se kao narod, moramo da ostanemo i opstanemo, zahvaljujući tom zavetu uspeli smo da preživimo stradanja, ratove, razne muke. Crkva je uvek bila uz svoj narod. Zato je ovo jubilej nad jubilejima, ovo je dokaz da sve što je zasnovano na čvrstim temeljima može da opstane. Želim da čestitam gospodinu Vučiću na odlikovanju. Mogu da svedočim da gospodin Vučić kao predsednik naše matice nije zaboravio narod u Republici Srpskoj i zato mislim da je ovo odlikovanje zaista zasluženo – rekao je Milorad Dodik.

Patrijarh Irinej je rekao za Milorada Dodika da diše sropskim duhom, da je deo srpskog naroda i da je RS jedna vera i jedan naroda. Dok je Milorada Dodika do tad će biti Republike Srpske. Hvala mu na toj odanosti.

"Pošto je Milorad Dodik već dobitnik Ordena Svetog Save I stepena, SPC mu je uručila Orden Svetog Simeona Mirotočivog", navodi Sveti sinod SPC.

Orden Svetog Save prvog stepena je najviše priznanje Srpske pravoslavne Crkve kojim se odlikuju duhovna i svetovna lica za posebne zasluge za crkvu, na duhovnom, obrazovnom i humanitarnom polju.

Patrijarhu SPC orden je uručio mitropolit Dabrobosanski Hrizostom, koji je istakao da je Irineju orden dodeljen za "dugogodišnji predani arhipastirski rad i mudrost i odgovonost pokazanu na tronu predstojatelja SPC".

Najviše crkveno priznanje predsedniku Vučiću i Miloradu Dodiku uručio je patrijarh Irinej.

Na početku svečanosti, episkop niški Arsenije pročitao je poruke patrijarha Irineja iz poslanice povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC.

Svečana akademija održava se u okviru centralne proslave jubileja SPC, a na njoj će u pesmi, slici, drami biti dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za sam život Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa.

Centralna proslava jubileja SPC-a u Srbiji počela je u nedelju liturgijom u manastiru Žiča uz prisustvo pet hiljada vernika.

Zatim je danas, u Pećkoj patrijaršiji, služena svećana arhijerejska liturgija kojoj je prisustvovalo dvadesetak episkopa iz zemlje i inostranstva, a vernici koji su ih jutros dočekali stigli su sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i BiH.

U okviru obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Muzeju SPC u sredu, 9. oktobra, biće otvorena izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC", koja će trajati do 9. decembra.

Na izložbi će biti izloženi umetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živeli, pre svega sa prostora poćetaka postojanja SPC.

Godišnjica autokefalnosti SPC se obeležavala i na drugim prostorima gde pravoslavni Srbi žive, gotovo na svim kontinentima - u Americi, Australiji, Novom Zelendu, u zapadnoj Evropi.

Sveti Sava (Rastko Nemanjić) je u Nikeji 1219. godine rukopoložen od strane patrijarha Manojla Prvog Carigradskog za "arhiepiskopa srpskih i primorskih zemalja", a srpska crkva dobija autokefalnost i dostojanstvo arhiepiskopija.

Od tada se srpski arhiepiskop birao i posvećivao u srpskoj zemlji.

Jubilej SPC obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Vučića.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner