Početna strana > Hronika > Barak Obama: Ekstremisti koriste napetost između islama i zapada
Hronika

Barak Obama: Ekstremisti koriste napetost između islama i zapada

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 04. jun 2009.

KAIRO – Američki predsednik Barak Obama poručio je danas, u obraćanju muslimanima širom sveta, da nepoverenje i nesuglasice između SAD i muslimanskog sveta moraju da se okončaju i založio se za nov početak u odnosima dveju strana.

„Došao sam da pozovem na nov početak u odnosima između SAD i muslimana širom sveta, odnos koji bi se temeljio na zajedničkim interesima i uzajamnom poštovanju”, rekao je Obama na univerzitetu u Kairu.

Nasilni ekstremisti, prema njegovim rečima, iskorišćavaju napetost koja vlada između SAD i islamskog sveta i šire strah.

„Taj ciklus nepoverenja i nesloge mora da se okonča”, rekao je američki predsednik.

Obama je naglasio da SAD i islam ne isključuju jedno drugo i ne treba da se nadmeću, već da ulože napore i da „poštuju jedni druge i pronađu zajednički jezik”, prenele su agencije.

Nijedan govor ne može da izbriše godine nepoverenja, ali dve strane treba otvoreno da kažu šta im je na srcu, dodao je on.

Obama je, takođe, najavio da će se lično angažovati na pronalaženju rešenja za izraelsko-palestinski sukob koje bi se zasnivalo na sistemu dveju država.

On je rekao i da sve zemlje, uključujući Iran, imaju pravo na mirnodopske nuklearne programe, ukoliko su oni u skladu sa Sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja.

Cilj Obaminog istorijskog govora, namenjenog milijardi muslimana širom sveta, jeste da doprinese jačanju odnosa SAD sa arapskim i muslimanskim zemljama.

Obama je jutros doputovao u Egipat iz Saudijske Arabije, a večeras bi trebalo da stigne u Nemačku, odakle će otići u Francusku.

(Tanjug)