Хроника

Барак Обама: Екстремисти користе напетост између ислама и запада

Штампа
четвртак, 04. јун 2009.

КАИРО – Амерички председник Барак Обама поручио је данас, у обраћању муслиманима широм света, да неповерење и несугласице између САД и муслиманског света морају да се окончају и заложио се за нов почетак у односима двеју страна.

„Дошао сам да позовем на нов почетак у односима између САД и муслимана широм света, однос који би се темељио на заједничким интересима и узајамном поштовању”, рекао је Обама на универзитету у Каиру.

Насилни екстремисти, према његовим речима, искоришћавају напетост која влада између САД и исламског света и шире страх.

„Тај циклус неповерења и неслоге мора да се оконча”, рекао је амерички председник.

Обама је нагласио да САД и ислам не искључују једно друго и не треба да се надмећу, већ да уложе напоре и да „поштују једни друге и пронађу заједнички језик”, пренеле су агенције.

Ниједан говор не може да избрише године неповерења, али две стране треба отворено да кажу шта им је на срцу, додао је он.

Обама је, такође, најавио да ће се лично ангажовати на проналажењу решења за израелско-палестински сукоб које би се заснивало на систему двеју држава.

Он је рекао и да све земље, укључујући Иран, имају право на мирнодопске нуклеарне програме, уколико су они у складу са Споразумом о неширењу нуклеарног наоружања.

Циљ Обаминог историјског говора, намењеног милијарди муслимана широм света, јесте да допринесе јачању односа САД са арапским и муслиманским земљама.

Обама је јутрос допутовао у Египат из Саудијске Арабије, а вечерас би требало да стигне у Немачку, одакле ће отићи у Француску.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]