Početna strana > Hronika > Ban Ki Mun: Svi međunarodni akteri na Kosovu da se drže svog mandata u skladu sa Rezolucijom 1244
Hronika

Ban Ki Mun: Svi međunarodni akteri na Kosovu da se drže svog mandata u skladu sa Rezolucijom 1244

PDF Štampa El. pošta
utorak, 27. septembar 2011.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ostaje pri svom ranijem pozivu svim stranama na Kosovu da se uzdrže od jednostranih akcija, uz apel svim međunarodnim akterima da se drže svog mandata u skladu sa Rezolucijom 1244, rečeno je danas Tanjugu u sedištu UN.

Generalni sekretar je povodom ranije situacije na prelazima "pozvao sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle da dovedu do eskalacije situacije," navode u Banovoj pres službi.

Ban je, kako podsećaju, pozvao sve strane da učine napor da izbegnu dodatne tenzije i komplikacije koje bi mogle dovesti do nasilja na Kosovu.

Zamoljeni da prokomentarišu činjenicu da je KFOR primenio silu na prelazu Jarinje u Banovom kabinetu podsećaju da "KFOR nije UN" a da je je "generalni sekretar UN apelovao na sve međunarodne aktere da se drže svog mandata u skladu sa Rezolucijom 1244."

Na administrativnom prelazu Jarinje na severu Kosova danas je došlo do okršaja okupljenih Srba i pripadnika Kfora, a povređenih ima na obe strane.

Više osoba je povređeno u neredima kod prelaza Jarinje kada je Kfor danas oko 13 sati pucao na Srbe koji su protestovali, jer su te snage blokirale alternativni put između severa Kosova i centralne Srbije.

Pripadnici Kfora su na Srbe bacili suzavac i šok bombe i pucali, kako tvrde, gumenim mecima.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner