Početna strana > Hronika > Bakir Izetbegović: Ne isključujem mogućnost da će rukovodstvo Republike Srpske pokušati da pocepa državu, BiH se nikada neće raspasti
Hronika

Bakir Izetbegović: Ne isključujem mogućnost da će rukovodstvo Republike Srpske pokušati da pocepa državu, BiH se nikada neće raspasti

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. septembar 2021.

 Sarajevo -- Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović komentarisao je sinoć obeležavanje Dana srpskog jedinstva i sintagmu "srpski svet".

On je tim povodom rekao da "srpskim političarima u BiH treba ostaviti vremena da se ispušu nakon što je Valentin Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida".

Izetbegović je gostujući na sarajevskoj N1 tv. rekao da opozicione stranke u Republici Srpskoj ne mogu protiv Dodika i SNSD, koji, kako kaže, diktiraju taj tempo.

Ne isključujući mogućnost da će rukovodstvo Republike Srpske, kako kaže, pokušati da "pocepa državu", Izetbegović je rekao da je odgovor njegove SDA na to -"moderna, evropska i multietnička BiH" u kojoj će se poštovati ljudska i kolektivna prava, kao i pristupanje EU i NATO-u.

"U toku je svesrpski projekat, jer sve što se događa u Crnoj Gori preliva se i na BiH", kaže Izetbegović i dodaje:

"Tužilaštvo progoni Bošnjake u Federaciji BiH, a ne bavi se Dodikom. Treba zabraniti da se neradom ubija zemlja u kojoj ste rođeni. Ja bih da sam, OHR, PIC, zemlje Kvinte, radio takve stvari, ili će retrogradne politike nadvladati i sudariti se sa nama, patritotima, na jedan vrlo ružan način".

Istakao je da se BiH nikada neće raspasti, jer u njoj se, kaže, pitaju oni koji vole ovu zemlju i nemaju alternativu.

Rekao je i da priželjkuje da visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne izborni zakon, ali ne samo u delu koji se tiče konkretno izbora hrvatskih predstavnika. Šmit, kaže, to ne bi smeo da uradi, jer bi time uništio svoj autoritet.

Hrvati u BiH i zvanični Zagreb, insistiraju na izmeni Izbornog zakona u BiH da se ne bi ponovilo da jedan narod ima dva člana Predsedništva, kao što je to slučaj sada sa Željkom Komšićem, koji je zvanično iz reda hrvatskog naroda, a izabran je glasovima Bošnjaka.

Izetbegović tvrdi da "Hrvati imaju svoju frustraciju".

"Nije ustavotvorac hteo da to bude hrvatski član Predsedništva BiH nego da svaki od trojice članova zastupaju i Hrvate i Bošnjake i Srbe sa teritorija cele BiH. Ali, ako oni insistiraju, ako se tako destabilizuje zemlja, možemo im izaći u susret kroz presudu 'Sejdić Finci'. Ukinućemo te nacionalne prefikse...", rekao je, izmedju ostalog, Izetbegović.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner