Хроника

Бакир Изетбеговић: Не искључујем могућност да ће руководство Републике Српске покушати да поцепа државу, БиХ се никада неће распасти

Штампа
петак, 17. септембар 2021.

 Сарајево -- Председник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић коментарисао је синоћ обележавање Дана српског јединства и синтагму "српски свет".

Он је тим поводом рекао да "српским политичарима у БиХ треба оставити времена да се испушу након што је Валентин Инцко наметнуо закон о забрани негирања геноцида".

Изетбеговић је гостујући на сарајевској Н1 тв. рекао да опозиционе странке у Републици Српској не могу против Додика и СНСД, који, како каже, диктирају тај темпо.

Не искључујући могућност да ће руководство Републике Српске, како каже, покушати да "поцепа државу", Изетбеговић је рекао да је одговор његове СДА на то -"модерна, европска и мултиетничка БиХ" у којој ће се поштовати људска и колективна права, као и приступање ЕУ и НАТО-у.

"У току је свесрпски пројекат, јер све што се догађа у Црној Гори прелива се и на БиХ", каже Изетбеговић и додаје:

"Тужилаштво прогони Бошњаке у Федерацији БиХ, а не бави се Додиком. Треба забранити да се нерадом убија земља у којој сте рођени. Ја бих да сам, ОХР, ПИЦ, земље Квинте, радио такве ствари, или ће ретроградне политике надвладати и сударити се са нама, патритотима, на један врло ружан начин".

Истакао је да се БиХ никада неће распасти, јер у њој се, каже, питају они који воле ову земљу и немају алтернативу.

Рекао је и да прижељкује да високи представник Кристијан Шмит наметне изборни закон, али не само у делу који се тиче конкретно избора хрватских представника. Шмит, каже, то не би смео да уради, јер би тиме уништио свој ауторитет.

Хрвати у БиХ и званични Загреб, инсистирају на измени Изборног закона у БиХ да се не би поновило да један народ има два члана Председништва, као што је то случај сада са Жељком Комшићем, који је званично из реда хрватског народа, а изабран је гласовима Бошњака.

Изетбеговић тврди да "Хрвати имају своју фрустрацију".

"Није уставотворац хтео да то буде хрватски члан Председништва БиХ него да сваки од тројице чланова заступају и Хрвате и Бошњаке и Србе са територија целе БиХ. Али, ако они инсистирају, ако се тако дестабилизује земља, можемо им изаћи у сусрет кроз пресуду 'Сејдић Финци'. Укинућемо те националне префиксе...", рекао је, измедју осталог, Изетбеговић.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]