Početna strana > Hronika > Azem Vlasi: Srbija korak po korak ide ka priznavanju realnosti
Hronika

Azem Vlasi: Srbija korak po korak ide ka priznavanju realnosti

PDF Štampa El. pošta
subota, 03. septembar 2011.

Analitičar iz Prištine Azem Vlasi ocenio je da Beograd u dijalogu sa Prištinom postepeno priznaje nezavisnost Kosova.

Komentarišući postignut dogovor Beograda i Prištine o carinskom pečatu, Vlasi je kazao da je Srbija priznala važan elemenat kosovske državnosti.

“Korak po korak Srbija ide ka priznavanju realnosti koja se ne može promeniti. Prihvatanjem carinskog pečata Srbija priznaje važno obeležje Kosova. Jasno je da samo države imaju carinske prelaze i kontrole “, rekao je Vlasi KIM radiju.

On je dodao da je dogovorom o carinskim pečatima i katastrima rešeno jedno u nizu praktičnih pitanja, te da bi u narednoj rundi pregovora trebalo da dođe i do prihvatanja kosovskih registarskih tablica i ličnih dokumenata, što će biti veoma važno za normalizaciju protoka robe i ljudi.

„Istorijska je nužnost da Srbija prizna i normalizuje odnose sa novom državom. To će biti jedan od važnih uslova za članstvo Srbije u EU“, kazao je Vlasi.

Prema rečima Vlasija, EU ne uslovljava kanditaturu i pristupne pregovore Srbije, ali će, kada dođe vreme za članstvo, itekako tražiti da prizna kosovsku realnost, “jer ni jedna zemlja ne može postati članica EU ukoliko ne prizna svoje susede ili sa drugom zemljom ima međusobne sporove”.

(KiM Radio)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner