Хроника

Азем Власи: Србија корак по корак иде ка признавању реалности

Штампа
субота, 03. септембар 2011.

Аналитичар из Приштине Азем Власи оценио је да Београд у дијалогу са Приштином постепено признаје независност Косова.

Коментаришући постигнут договор Београда и Приштине о царинском печату, Власи је казао да је Србија признала важан елеменат косовске државности.

“Корак по корак Србија иде ка признавању реалности која се не може променити. Прихватањем царинског печата Србија признаје важно обележје Косова. Јасно је да само државе имају царинске прелазе и контроле “, рекао је Власи КИМ радију.

Он је додао да је договором о царинским печатима и катастрима решено једно у низу практичних питања, те да би у наредној рунди преговора требало да дође и до прихватања косовских регистарских таблица и личних докумената, што ће бити веома важно за нормализацију протока робе и људи.

„Историјска је нужност да Србија призна и нормализује односе са новом државом. То ће бити један од важних услова за чланство Србије у ЕУ“, казао је Власи.

Према речима Власија, ЕУ не условљава кандитатуру и приступне преговоре Србије, али ће, када дође време за чланство, итекако тражити да призна косовску реалност, “јер ни једна земља не може постати чланица ЕУ уколико не призна своје суседе или са другом земљом има међусобне спорове”.

(КиМ Радио)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]