субота, 28. мај 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Апел 50 јавних личности демократској опозицији: Заједнички председнички кандидат и безалтернативно залагање за чланство у ЕУ!
Хроника

Апел 50 јавних личности демократској опозицији: Заједнички председнички кандидат и безалтернативно залагање за чланство у ЕУ!

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 27. јануар 2022.

Више од 50 јавних личности упутило је јавни апел странкама и коалицијама демократске опозиције у коме траже да се обавежу да ће испунити осам њихових захтева. Међу тим захтевима је избор заједничког председничког кандидата, контрола изборног процеса и гласачких кутија, обустављање спорних пројеката, изјашњавање о свом залагању за чланство Србије у ЕУ…

Међу потписницима су, поред осталих, и: Светлана Бојковић, Срђан Драгојевић, Дубравка Стојановић, Весна Пешић, Весна Ракић Водинелић, Марко Видојковић, Аида Ћоровић...

Њихов апел преносимо у целости, а на дну стране прочитајте ко су потписиници овог текста:

“Мало је рећи да је српско друштво пред потпуним колапсом. Девастација која остаје иза деценије напредњачког режима таквих је размера да ће се с њеним последицама суочавати генерације. Морално посрнуће, политичко и природно загађење, упропашћавање културног наслеђа и величање неукуса манифестације су друштва дубоко огрезлог у свеопштој корупцији. Ако се процес уништавања државе, институција, јавне имовине, градова и природе најхитније не заустави, и сам опстанак земље, у економском, културном, демографском смислу, озбиљно се доводи у питање.

Мишљења смо да је протеклих месеци у Србији дошло до изразитог буђења грађанске, еколошке и политичке свести која може да донесе значајне промене

Србија нема времена за поделе, за партикуларне страначке интересе, нема времена за неодлучност, непринципијелност и недоследност.

Упркос опустошеним институцијама, очајним медијским условима, притисцима којима су грађани изложени, мишљења смо да је протеклих месеци у Србији дошло до изразитог буђења грађанске, еколошке и политичке свести која може да донесе значајне промене. Верујемо да је на предстојећим изборима та промена могућа.

Србији је неопходна не само смена власти, већ и преузумање одговорности за нове политике које ће се спремно суочити са наталоженим проблемима. Уз апсолутну подршку изласку опозиције у више програмских колона, уз уверење да политички и вредносно сродне колоне збирно имају велике шансе за изборни успех, сматрамо да је неопходно да се усагласе принципи који стоје изнад специфичних програмских и уско партијских циљева, а који суштински обједињују све демократске снаге у борби против јединог противника - напредњачког режима.

У том смислу, уверени да на овај начин саопштавамо вољу великог броја грађана Србије, странкама и коалицијама демократске опозиције упућујемо следеће захтеве:

1. да на предстојећим изборима и током предизборне кампање све странке и коалиције заступају своје аутентичне политичке програме, али уз обавезно узајамно поштовање, подршку и истицање заједничког циља - а то је смена актуелне власти. Неприхватљив је и дубоко штетан сваки сукоб и размена оптужби између странака и коалиција које претендују на гласове демократске Србије.

2. заједничка и координисана контрола изборног процеса и заштита гласачких кутија је кључна за успех избора у датим околностима. Потпуно је јасно да се гласачке кутије морају бранити од институционализованог режимског насиља и да је једини начин њихове одбране физичко присуство значајног броја контролора, чија се масовност и распоред на бирачким местима може омогућити само сарадњом свих странака демократске оријентације.

3. да се странке опозиције недвосмислено и јавно обавежу да неће улазити у било какву постизборну сарадњу и коалицију са партијама, удружењима грађана и појединцима који су директно или индиректно злоупотребљавали Уставом дефинисане надлежности највиших државних институција.

4. да се сви учесници избора већ сада обавежу да ће након смене актуелне власти обезбедити услове за неометано испитивање и утврђивање евентуалних злоупотреба које су почињене у име или за рачун актуелних владајућих политичких организација, и њихово санкционисање у складу са законом уколико се утврди да је деловањем истих учињена штета држави Србији и њеним грађанима.

5. да се опозиција која излази на изборе, гарантујући независност правосуђа, обавеже да ће по смени власти безрезервно подржати правосудне органе у утврђивању евентуалне кривичне одговорности и у спровођењу кривичних поступака против свих појединаца укључених у афере које су девастирале Србију током деценије напредњачке владавине.

6. да се одмах по смени власти, а по препоруци посебног тела сачињеног од стране неспорних нестраначких ауторитета из области науке, културе и права, обуставе сви спорни пројекти којима се угрожава здравље, природа, културно наслеђе, инфраструктура, а које је иницирала или спровела у дело напредњачка власт, као и да се покрену поступци за утврђивање одговорности за све коруптивне, противправне, здравствено угрожавајуће и културолошки спорне пројекте реализоване од стране актуелне власти.

7. да се странке и коалиције, у име демократских и грађанских вредности за које се залажу, јасно, јавно и без алтернативе изјасне о свом залагању за чланство Србије у Европској унији, као најважнијем политичком, економском и културном партнеру савремене Србије.

8. да се странке и коалиције договоре око заједничког председничког кандидата који ће компетентно представљати вредности савремене, европске Србије свесне свог идентитета и културног наслеђа, и који ће рационално и одговорно заступати интересе свих грађана Србије, промовишући универзалне вредности суживота, сарадње, узајамног поштовања и помирења свих народа у земљи и окружењу.

Позивамо све демократске снаге Србије које намеравају да у априлу изађу на изборе, да се пред грађанима јавно обавежу да ће стати уз наведене принципе, без чије примене Србија, по нашем мишљењу, не може да започне дуг и тежак процес суочавања са наслеђем напредњачке владавине и отпочне обнову државе и друштва.

Позивамо вас да јавним исказивањем сагласности и обавезивањем на поштовање садржаја овог документа грађанима Србије, навикнутим на разочарања и недоследности, пошаљете поруку да у заједништву и принципијелности постоји реална шанса за стварну и корениту промену система.

Потписници:

Дејан Атанацковић
Душан Петричић
Раде Радовановић
Драгољуб Бакић
Тамара Трипић
Светлана Бојковић
Срђан Драгојевић
Милена Драгићевић Шешић
Весна Ракић Водинелић
Дубравка Стојановић
Ирина Суботић
Гојко Суботић
Весна Пешић
Вида Петровић Шкеро
Родољуб Шабић
Вукашин Обрадовић
Чедомир Чупић
Жарко Требјешанин
Ратко Божовић
Божидар Андрејић
Марко Видојковић
Нови Небојша Миленковић
Зоран Ерић
Јелена Ленголд
Александар Баљак
Драган Великић
Александра Боснић Ђурић
Мирјана Ђурђевић
Дејан Алексић
Александар Бауцал
Бојана Селаковић
Јелена Ђорђевић
Аида Ћоровић
Марко Ољача
Габор Бодиш
Борис Варга
Иван Лалић
Маја Лалић
Марко Лађушић
Љубиша Јовановић
Татјана Росић
Лола Милојевић
Тихомир Брајовић
Дејан Лекић
Љубиша Симовић
Драган Поповић
Ђокица Јовановић
Слободан Цвејић
Петар Јањатовић
Владимир Арсенић
Зоран Радовановић
Дијана Милошевић

(Нова)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер