Početna strana > Hronika > Antonio Gutereš: Svet se kreće u pogrešnom pravcu, potreban zaokret kako bi se izbegao slom globalnog poretka i trajna kriza
Hronika

Antonio Gutereš: Svet se kreće u pogrešnom pravcu, potreban zaokret kako bi se izbegao slom globalnog poretka i trajna kriza

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 12. septembar 2021.

 Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da se svet kreće u pogrešnom pravcu i da je sada prelomni trenutak za promenu ponašanja bez koje bi mogao da usledi slom globalnog poretka i trajna kriza.

Promena postojećeg kursa mogla bi da znači zaokret ka više ekološkoj i bezbednijoj budućnosti, naveo je Gutereš u izveštaju predstavljenom Generalnoj skupštini UN.

On je kazao da države i narodi moraju da napuste današnje opasne trendove i da izaberu „scenario zaokreta“.

Svet je pod „ogromnim stresom“ na gotovo svakom frontu, naveo je Gutereš i dodao da je pandemija korona virusa bila „poziv na budjenje“ jer je ukazala na neuspeh država da se udruže i da donesu zajedničke odluke radi pomoći svim ljudima.

Ukazao je na sve veće siromaštvo, glad i rodnu nejednakost, i na ekstremni rizik od nuklearnog rata i klimatske katastrofe po ljudski život i planetu.

Dodao je da nejednakost, diskriminacija i nepravda izvode ljude na proteste „dok teorije zavere i laži raspiruju duboke podele u društvima“.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner