Хроника

Антонио Гутереш: Свет се креће у погрешном правцу, потребан заокрет како би се избегао слом глобалног поретка и трајна криза

Штампа
недеља, 12. септембар 2021.

 Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је да се свет креће у погрешном правцу и да је сада преломни тренутак за промену понашања без које би могао да уследи слом глобалног поретка и трајна криза.

Промена постојећег курса могла би да значи заокрет ка више еколошкој и безбеднијој будућности, навео је Гутереш у извештају представљеном Генералној скупштини УН.

Он је казао да државе и народи морају да напусте данашње опасне трендове и да изаберу „сценарио заокрета“.

Свет је под „огромним стресом“ на готово сваком фронту, навео је Гутереш и додао да је пандемија корона вируса била „позив на будјење“ јер је указала на неуспех држава да се удруже и да донесу заједничке одлуке ради помоћи свим људима.

Указао је на све веће сиромаштво, глад и родну неједнакост, и на екстремни ризик од нуклеарног рата и климатске катастрофе по људски живот и планету.

Додао је да неједнакост, дискриминација и неправда изводе људе на протесте „док теорије завере и лажи распирују дубоке поделе у друштвима“.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]