Početna strana > Hronika > Antonio Gutereš: Podržavam dijalog Beograda i Prištine, sve probleme treba rešavati mirnim putem; Aleksandar Vučić: Važno poštovati Rezoluciju 1244
Hronika

Antonio Gutereš: Podržavam dijalog Beograda i Prištine, sve probleme treba rešavati mirnim putem; Aleksandar Vučić: Važno poštovati Rezoluciju 1244

PDF Štampa El. pošta
sreda, 21. mart 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom. Tema razgovora je bila situacija u regionu i trenutno stanje dijaloga Beograda i Prištine.

Sastanak je počeo u 14.25 časova po srednjevropskom vremenu.

Vučić je razgovarao sa Guteresom o situaciji u regionu i trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je pres-služba predsednika.

Predsednik Republike se založio za poštovanje Rezolucije 1244 o Kosovu, veću ulogu Unmika u pokrajini i pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo, javlja dopisnik RTS-a.

Vučić je u razgovoru sa Guteresom rekao i da je Srbija spremna na saradnju kako sa međunarodnim organizacijama, tako i sa kosovskim Albancima, i istakao značaj pronalaženja kompromisa.

Naglasio je da je Srbija spremna da prihvati kompromis, ali je dodao da to ne znači da jedna strana dobije sve, a druga izgubi sve, već da obe strane nešto treba da daju i ulože.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres danas je u razgovoru s predsednikom Aleksandrom Vučićem izrazio podršku dijalogu Beograda i Prištine, javio je RTS.

Vučić je rekao da je važno poštovati Rezoluciju 1244.

Guteres je izrazio podršku dijalogu Beograda i Prištine i rekao da sve probleme treba rešavati mirnim putem.

Ocenio da je nedovoljan povratak raseljenih i da taj proces treba da se ubrza, istakavši da sva pitanja u južnoj srpskoj pokrajini treba rešavati na miran i politički način.

Satnica današnjih zvaničnih sastanaka generalnog sekretara UN je objavljena na sajtu ove međunarodne organizacije.

Podsetimo, Vučić je u subotu otputovao u Njujork, a najpre se govorilo da je reč o privatnoj poseti. Vučić se ranije već sreo sa Guteresom tokom učešća na Konferenciji o klimatskim promenama krajem prošle godine u Parizu.

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner