Početna strana > Hronika > Angela Merkel: Nemačka se mora suočiti sa sajber napadima iz Rusije, koji su postali svakodnevni izazov
Hronika

Angela Merkel: Nemačka se mora suočiti sa sajber napadima iz Rusije, koji su postali svakodnevni izazov

PDF Štampa El. pošta
utorak, 29. novembar 2016.

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Nemačka mora da nauči da se suoči sa virtuelnim napadima organizovanim iz Rusije, koji su, kako je ocenila, postali "svakodnevni izazov".

Merkelova je dodala da ne zna da li je Rusija odgovorna za nedavni napad na nemačku telekomunikacionu kompaniju "Dojče telekom", ali je navela da su ti virtuelni napadi "hibridni konflikti koji su deo današnje svakodnevice", na šta Nemačka mora naučiti da odgovori.

"Moramo informisati ljude i nastaviti jasno da iskazujemo svoja politička uverenja. Ne smemo dozvoliti da nas ti napadi iritiraju, već moramo znati da oni postoje i naučiti da postupamo u skladu sa tim", rekla je nemačka kancelarka.

Ona je navela i da je nastavljena istraga napada na "Dojče telekom", zbog kojeg oko milion korisnika od nedelje nema pristup internetu, ali da "nije lako utvrditi ko iza njega stoji".

Nemačka je u poslednjih nekoliko meseci više puta optužila Rusiju za organizovanje hakerskih napada u Evropi, uključujući i blokiranje sajtova nemačkog parlamenta i pojedinih političkih stranaka.

Merkelova je nedavno upozorila i na širenje dezinformacija i virtuelne napade iz Rusije uoči izbora u Nemačkoj sledeće godine, na kojima će se nemačka kancelarka kandidovati za četvrti uzastopni mandat.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner