Хроника

Ангела Меркел: Немачка се мора суочити са сајбер нападима из Русије, који су постали свакодневни изазов

Штампа
уторак, 29. новембар 2016.

БЕРЛИН - Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да Немачка мора да научи да се суочи са виртуелним нападима организованим из Русије, који су, како је оценила, постали "свакодневни изазов".

Меркелова је додала да не зна да ли је Русија одговорна за недавни напад на немачку телекомуникациону компанију "Дојче телеком", али је навела да су ти виртуелни напади "хибридни конфликти који су део данашње свакодневице", на шта Немачка мора научити да одговори.

"Морамо информисати људе и наставити јасно да исказујемо своја политичка уверења. Не смемо дозволити да нас ти напади иритирају, већ морамо знати да они постоје и научити да поступамо у складу са тим", рекла је немачка канцеларка.

Она је навела и да је настављена истрага напада на "Дојче телеком", због којег око милион корисника од недеље нема приступ интернету, али да "није лако утврдити ко иза њега стоји".

Немачка је у последњих неколико месеци више пута оптужила Русију за организовање хакерских напада у Европи, укључујући и блокирање сајтова немачког парламента и појединих политичких странака.

Меркелова је недавно упозорила и на ширење дезинформација и виртуелне нападе из Русије уочи избора у Немачкој следеће године, на којима ће се немачка канцеларка кандидовати за четврти узастопни мандат.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]