Početna strana > Hronika > Angela Merkel: Demonstranti u Ukrajini brane evropske vrednosti
Hronika

Angela Merkel: Demonstranti u Ukrajini brane evropske vrednosti

PDF Štampa El. pošta
sreda, 29. januar 2014.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da demonstranti u Ukrajini brane "evropske vrednosti" i "moraju da se čuju". Takođe je pohvalila "hrabre proteste" širom Ukrajine.

"Mnogo ljudi je, od evropskog samita za istočno partnerstvo krajem novembra u Vilnjusu, hrabrim protestima pokazalo da ne želi da okrene leđa Evropskoj uniji. Naprotiv, oni se bore za iste vrednosti koje vode nas u okviru Evropske unije i oni moraju da se čuju", rekla je Merkelova u Bundestagu.

Ona je kazala da zato treba omogućiti ozbiljne i transparentne pregovore vlasti i opozicije o neophodnim političkim reformama.

Nemačka vlada "svim raspoloživim sredstvima podržava sve napore za mirno rešenje krize, i opravdane zahteve opozicije", rekla je kancelarka.

U Kijevu je i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton koja će danas o rešavanju političke krize razgovarati s predsednikom Viktorom Janukovičem i liderima opozicije.

Ukrajinske vlasti juče su učinile velike ustupke demonstrantima: vlada je podnela ostavku, a u parlamentu su ukinuti sporni zakoni koji su predviđali kazne za učesnike protesta.

Napetost na ulicama je manja posle sukoba sa policijom proteklih dana, ali su aktivisti opozicije i dalje u centru Kijeva, uprkos tome što je temperatura nižim od minus deset stepeni.

(B92, NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner