Хроника

Ангела Меркел: Демонстранти у Украјини бране европске вредности

Штампа
среда, 29. јануар 2014.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да демонстранти у Украјини бране "европске вредности" и "морају да се чују". Такође је похвалила "храбре протесте" широм Украјине.

"Много људи је, од европског самита за источно партнерство крајем новембра у Вилњусу, храбрим протестима показало да не жели да окрене леђа Европској унији. Напротив, они се боре за исте вредности које воде нас у оквиру Европске уније и они морају да се чују", рекла је Меркелова у Бундестагу.

Она је казала да зато треба омогућити озбиљне и транспарентне преговоре власти и опозиције о неопходним политичким реформама.

Немачка влада "свим расположивим средствима подржава све напоре за мирно решење кризе, и оправдане захтеве опозиције", рекла је канцеларка.

У Кијеву је и шефица европске дипломатије Кетрин Ештон која ће данас о решавању политичке кризе разговарати с председником Виктором Јануковичем и лидерима опозиције.

Украјинске власти јуче су учиниле велике уступке демонстрантима: влада је поднела оставку, а у парламенту су укинути спорни закони који су предвиђали казне за учеснике протеста.

Напетост на улицама је мања после сукоба са полицијом протеклих дана, али су активисти опозиције и даље у центру Кијева, упркос томе што је температура нижим од минус десет степени.

(Б92, НСПМ)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]