Početna strana > Hronika > Andrej Plenković: Ovih dana slali smo poruke mira, insistiraćemo na dijalogu sa Srbijom
Hronika

Andrej Plenković: Ovih dana slali smo poruke mira, insistiraćemo na dijalogu sa Srbijom

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. avgust 2020.

 Premijer Hrvatske Andrej Plenković izavio je danas da su prethodnih dana poslate poruke primerene početku nove faze odnosa hrvatskog naroda i srpske manjine i signal o uključivom društvu, koje zna šta je pomirenje.

Plenković je istakao da sve što rade, rade zbog hrvatskog društva i da će insistirati na dijalogu sa Srbijom, prvenstveno što se tiče zaštite prava Hrvata kao manjine u Srbiji, kako bi bili adekvatno zastupljeni na nivoima izvršne vlasti, u skladu sa bilateralnim sporazumom.

"Odabrali smo parlamentarnu većinu s ljudima sa kojima smo već sarađivali, koja će biti homogena i podržavati vladu, a to podrazumeva nakon 25 godina od kraja rata nove korake i gestove koji predstavljaju Hrvatsku kao samosvesnu državu koja je rešila sve strateške ciljeve i svojim političkim potezima može da bude primer ostalima", kazao je Plenković.

Ponovivši da je ovo novi korak u građenju novih odnosa u Hrvatskoj, Plenković je istakao da će određenim gestovima iskazati poštovanje prema žrtvama u Domovinskom ratu i dodao da je"izgledno da će krajem septembra otići u Varivode", selo u kojem je posle Oluje ubijeno deset srpskih civila.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner