Хроника

Андреј Пленковић: Ових дана слали смо поруке мира, инсистираћемо на дијалогу са Србијом

Штампа
понедељак, 10. август 2020.

 Премијер Хрватске Андреј Пленковић изавио је данас да су претходних дана послате поруке примерене почетку нове фазе односа хрватског народа и српске мањине и сигнал о укључивом друштву, које зна шта је помирење.

Пленковић је истакао да све што раде, раде због хрватског друштва и да ће инсистирати на дијалогу са Србијом, првенствено што се тиче заштите права Хрвата као мањине у Србији, како би били адекватно заступљени на нивоима извршне власти, у складу са билатералним споразумом.

"Одабрали смо парламентарну већину с људима са којима смо већ сарађивали, која ће бити хомогена и подржавати владу, а то подразумева након 25 година од краја рата нове кораке и гестове који представљају Хрватску као самосвесну државу која је решила све стратешке циљеве и својим политичким потезима може да буде пример осталима", казао је Пленковић.

Поновивши да је ово нови корак у грађењу нових односа у Хрватској, Пленковић је истакао да ће одређеним гестовима исказати поштовање према жртвама у Домовинском рату и додао да је"изгледно да ће крајем септембра отићи у Вариводе", село у којем је после Олује убијено десет српских цивила.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]