Početna strana > Hronika > Anderas Gajzel: Maske namenjene Berlinu zaplenjene na aerodromu u Bangkoku i preusmerene u SAD, Amerika koristi "metode Divljeg zapada" da bi se domogla opreme
Hronika

Anderas Gajzel: Maske namenjene Berlinu zaplenjene na aerodromu u Bangkoku i preusmerene u SAD, Amerika koristi "metode Divljeg zapada" da bi se domogla opreme

PDF Štampa El. pošta
petak, 03. april 2020.

 Ministar unutrašnjih poslova nemačke države Berlin optužio je SAD da koriste "metode Divljeg zapada" da bi se domogle opreme za ličnu zaštitu od koronavirusa.

Ministar Anderas Gajzel je to rekao povodom toga što je isporuka maski namenjena glavnom gradu Nemačke skrenuta dok je bila na putu iz Kine.

Nemački mediji javili su danas da je pošiljka sa stotinama hiljada maski, kupljenih od proizvođača 3M i namenjenih berlinskoj policiji, preusmerena u SAD dok je bila prebacivana iz avion u avion u Tajlandu.

Berlinski zvaničnici potvrdili su da je oko 200.000 maski tip FFP2, koje je Nemačka već platila, zaplenjeno na aerodromu u Bangkoku i da nisu stigle na odredište. Te maske odgovaraju američkom stanadardu za zaštitu N95.

Ministar unutrašnjih poslova države Berlin Anderas Gajzel je rekao da je preusmeravanje maski "čin moderne piraterije i da to nije način na koji se treba ophoditi s transatlantskim partnerima".

"Čak i u vreme globalne krize ne treba da se pribegava metodama Divljeg zapada", rekao je Gajzel.

On je rekao će tražiti od nemačke vlade da zahteva od SAD da se pridržavaju međunarodnih pravila.

(Beta-AP)