Početna strana > Hronika > Analena Berbok: Rusija invazijom na Ukrajinu napala načela na kojima su utemeljene UN. Nemačka čvrsto stoji uz Ukrajinu, nastaviće da je podržava sa svim što je potrebno
Hronika

Analena Berbok: Rusija invazijom na Ukrajinu napala načela na kojima su utemeljene UN. Nemačka čvrsto stoji uz Ukrajinu, nastaviće da je podržava sa svim što je potrebno

PDF Štampa El. pošta
utorak, 20. septembar 2022.

 Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok naglasila je ključnu ulogu Ujedinjenih nacija u upravljanju globalnim krizama, uoči putovanja u Njujork na Generalnu skupštinu UN-a koja počinje danas.

Ipak, Berbok je dodala da ovonedeljna Generalna skupština neće biti „kao prethodne“, optuživši pritom Moskvu da je invazijom na Ukrajinu napala načela na kojima su utemeljene Ujedinjene nacije.

Iako je jedna do pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a Rusija pokazuje potpuno nepoštivanje međunarodnog prava i globalnog poretka, poručuje nemačka ministarka spoljnih poslova.

„Potrebne su Ujedinjene nacije kako bismo pronašli zajednička rešenja za globalne probleme. Nijedna zemlja ne bi trebalo da živi u strahu od napada jačeg suseda“, kazala je Berbok.

UN bi trebalo da čine ljudi koji slušaju jedni druge s poštovanjem i razumevanjem, ujedinjeni u zajedničkim temeljnim vrednostima kao što su odricanje od nasilja i jednakost svih nacija, smatra Berbok.

Nemačka ministarka spoljnih poslova istakla je i da Nemačka čvrsto stoji uz Ukrajinu i da će nastaviti da je podržava „sa svim što je potrebno“ kako bi se uspostavio mir.

Fokus Generalne skupštine UN-a biće na „strašnim zločinima koji su u rusko ime počinjeni u Ukrajini“, odnosno na tome kako se prema njima postaviti i procesuirati ih, kao i na smanjenju rizika od nuklearne katastrofe u Ukrajini zbog granatiranja nuklearnih elektrana, dodaje Berbok.

Na 77. Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku ove nedelje očekuje se više od 140 lidera država, a među njima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(N1)