Хроника

Аналена Бербок: Русија инвазијом на Украјину напала начела на којима су утемељене УН. Немачка чврсто стоји уз Украјину, наставиће да је подржава са свим што је потребно

Штампа
уторак, 20. септембар 2022.

 Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок нагласила је кључну улогу Уједињених нација у управљању глобалним кризама, уочи путовања у Њујорк на Генералну скупштину УН-а која почиње данас.

Ипак, Бербок је додала да овонедељна Генерална скупштина неће бити „као претходне“, оптуживши притом Москву да је инвазијом на Украјину напала начела на којима су утемељене Уједињене нације.

Иако је једна до пет сталних чланица Савета безбедности УН-а Русија показује потпуно непоштивање међународног права и глобалног поретка, поручује немачка министарка спољних послова.

„Потребне су Уједињене нације како бисмо пронашли заједничка решења за глобалне проблеме. Ниједна земља не би требало да живи у страху од напада јачег суседа“, казала је Бербок.

УН би требало да чине људи који слушају једни друге с поштовањем и разумевањем, уједињени у заједничким темељним вредностима као што су одрицање од насиља и једнакост свих нација, сматра Бербок.

Немачка министарка спољних послова истакла је и да Немачка чврсто стоји уз Украјину и да ће наставити да је подржава „са свим што је потребно“ како би се успоставио мир.

Фокус Генералне скупштине УН-а биће на „страшним злочинима који су у руско име почињени у Украјини“, односно на томе како се према њима поставити и процесуирати их, као и на смањењу ризика од нуклеарне катастрофе у Украјини због гранатирања нуклеарних електрана, додаје Бербок.

На 77. Генералној скупштини УН-а у Њујорку ове недеље очекује се више од 140 лидера држава, а међу њима је и председник Србије Александар Вучић.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]