Početna strana > Hronika > Ana Brnabić: Izgradićemo laboratorije za PCR testiranje širom Srbije; Razumem i delim frustraciju lekara koji su pisali peticiju; Kon: Imamo prelazak iz nepogodne u nesigurnu situaciju
Hronika

Ana Brnabić: Izgradićemo laboratorije za PCR testiranje širom Srbije; Razumem i delim frustraciju lekara koji su pisali peticiju; Kon: Imamo prelazak iz nepogodne u nesigurnu situaciju

PDF Štampa El. pošta
sreda, 05. avgust 2020.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se u narednom periodu širom Srbije izgraditi laboratorije za PCR analizu na koronavirus, kao i da će se proširiti kapaciteti već postojećih laboratorija.

"Iako imamo 295 novih slučajeva zaraze, procenat se dobro drži i nastavlja da se smanjuje, a pritisak na naš zdravstveni sistem nastavlja da slabi. I po broju pregleda u toku dana, i po broju hospitalizovanih, u odnosu sa brojem otpuštenih iz bolnice. Očekujemo smirivanje situacije", rekla je Brnabić na konferenciji za štampu Kriznog štaba.

Dodala je da je započeto sa obilaskom sve postojeće 22 laboratorije koje se bave PCR dijagnostikom na koronavirus, kao i sa lokacijama za nove laboratorije kako bi se pripremili za jesen.

"Biće još jedna laboratorija u Beogradu, gde je i najveći udar, u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje, takođe i i u okviru 'Batuta'. Onda u okviru Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Zaječaru, Kruševcu i Vranju. U okvirima Zavoda za javno zdravlje otvorićemo laboratorije za 'PCR' dijagnostiku u Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i u Kosovskoj Mitrovici", istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, ovo je rezultat plana koji je pripremljen za jesen i zimu i Radne grupe koju je formirala Vlada Republike Srbije.

"Tu imamo 33 osobe, koje će u narednih četiri dana obići 30 lokacija širom Srbije. U ponedeljak, 10. avgusta će Radna grupa uraditi analizu prikupljenih podataka i Kriznom štabu preroporučiti mere za podizanje kapaciteta postojećih, i otvaranje kovid PCR laboratorija", istakla je Brnabić.

Dr Predrag Kon rekao je da se epidemiloška situacija blago popravlja i da je postepeno praženjenje bolnica.

"Prati se broj pregleda u Beogradu i tu se jasno vidi smanjenje u odnosu na prošlu."

"Subotom i nedeljom se smanjuje broj onih koji se javljaju, pa je utisak da dolazi do povećanja. Navika je da se kod lekara ide posle vikenda."

Epidemiolog Kon je rekao da su mere i dalje obavezne.

"Imamo prelazak iz jasno nepogodne u nesigurnu situaciju", rekao je Kon.

Brnabić o peticiji lekara: Razumem frustraciju i delim je, frustracije vidimo širom sveta

O peticiji lekara o smeni Kriznog štaba Ana Brnabić kaže da bi o njihovom nezadovoljstvu morali da budu ti lekari.

"Frustracije vidimo širom sveta. U Italiji su podneli privatnu tužbu zbog premijera Kontea jer nije uveo mere u određenoj oblasti... Ja razumem frustraciju i mogu da kažem da je delim. I nama je juli bio jedan od najtežih meseci u životu. Iznenadilo je čitav svet. Mi smo dali sve od sebe i borili se. Mi sad mnogo spremniji dočekujemo jesen", rekla je Brnabićeva.

Navela je da su na listi lekari koji su otišli iz Srbije i možda ne mogu dobro da znaju kako funkcioniše naš zdravstveni sistem.

"Mi ćemo otvarati još kovid laboratorija, otvorićemo još dve kovid bolnice."

"Mere će biti ukidane postepeno, maske ostaju"; "Polazak u školu apsolutni prioritet"

Premijerka Ana Brnabić govorila je o ukidanju mera, navodeći da je trenutno prioritet polazak dece u školu.

"Biće ukidane postepeno", rekla je ona.

"Sada je prioritet septembar i polazak dece u školu", istakla je ona.

Ponovila je da će biti ukidane postepeno mere, istakavši da je nezahvalno da o tome govori bez konsultacije sa štabom, ali da će obaveza nošenja maski biti još dugo među nama.

Jedina obaveza koja sada postoji je nošenje maski i da se ne okupljamo preko 10. Dalje pooštravanje tih mera nije ni logično ni korisno. Da li ćemo izaći iz ovoga za tri ili šest nedelja, izaći ćemo. Ali, da li ćemo spustiti do nule, skeptičan sam", rekao je epidemiolog dr Predrag Kon i dodao:

"Polazak dece u školu je najznačajniji događaj i apsolutni prioritet", istakao je.

Dr Kon rekao je o lekarima Ujedinjenim protiv kovida: Mi smo na istoj strani.

Jasni kriterijumi za škole, radimo na uvođenju dodatnih digitalnih udžbenika

"Slušala sam pažljivo ministra Šarčevića. Težim da damo jasne kriterijume kako će školske uprave da rade, ne da damo modele pa sami da odluče. Dala bih jasne kriterijume. Onlajn nastava je nešto što je dobro funkcionisalo, dalo dobre rezultate, to je rezultat svega što smo radili na digitalizaciji obrazovanja. Mislim da smo bili ejdina zemlja u Evropi koja ni dan nastave nije izgubila tokom pandemije", rekla je premijerka Brnabić.

Radimo na uvođenju dodatnih digitalnih udžbenika, dodala je.

Preporuke još nisu napravljene, jedna od opcija je 15 učenika u odeljenju.

Zaraženo dete ne treba da se pojavljuje u školu, temperatura treba da se meri svakog jutra, objašnjavao je Kon.

"Mislim da je predsednik Vučić rekao da ćemo biti u prvih 20 zemalja u redu za vakcinu. Ne možemo je, naravno, dobiti pre nego što je završena. Svako ko ima zdrav razum, može da razume šta je predsednik hteo da kaže", rekla je Brnabićeva.

Procene kada je u pitanju ova bolest pokazale su se prilično nezahvalne. Kada je predsednik Vučić najavio smirivanje pika za 20-ak dana, mislio je najverovatnije u momentu kada je razmatran policijski čas.

"Jedina obaveza koja sada postoji je nošenje maski i da se ne okupljamo preko 10. Dalje pooštravanje tih mera nije ni logično ni korisno. Da li ćemo izaći iz ovoga za tri ili šest nedelja, izaći ćemo. Ali, da li ćemo spustiti do nule, skeptičan sam", rekao je Kon i dodao:

"Polazak dece u školu je najznačajniji događaj i apsolutni prioritet."

Brnabićeva je istakla da se predsednikove izjave prate selektivno.

(N1, B92)