Хроника

Ана Брнабић: Изградићемо лабораторије за ПЦР тестирање широм Србије; Разумем и делим фрустрацију лекара који су писали петицију; Кон: Имамо прелазак из непогодне у несигурну ситуацију

Штампа
среда, 05. август 2020.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће се у наредном периоду широм Србије изградити лабораторије за ПЦР анализу на коронавирус, као и да ће се проширити капацитети већ постојећих лабораторија.

"Иако имамо 295 нових случајева заразе, проценат се добро држи и наставља да се смањује, а притисак на наш здравствени систем наставља да слаби. И по броју прегледа у току дана, и по броју хоспитализованих, у односу са бројем отпуштених из болнице. Очекујемо смиривање ситуације", рекла је Брнабић на конференцији за штампу Кризног штаба.

Додала је да је започето са обиласком све постојеће 22 лабораторије које се баве ПЦР дијагностиком на коронавирус, као и са локацијама за нове лабораторије како би се припремили за јесен.

"Биће још једна лабораторија у Београду, где је и највећи удар, у оквиру Градског завода за јавно здравље, такође и и у оквиру 'Батута'. Онда у оквиру Завода за јавно здравље у Шапцу, Ужицу, Зајечару, Крушевцу и Врању. У оквирима Завода за јавно здравље отворићемо лабораторије за 'ПЦР' дијагностику у Медицинском факултету у Крагујевцу и у Косовској Митровици", истакла је премијерка.

Према њеним речима, ово је резултат плана који је припремљен за јесен и зиму и Радне групе коју је формирала Влада Републике Србије.

"Ту имамо 33 особе, које ће у наредних четири дана обићи 30 локација широм Србије. У понедељак, 10. августа ће Радна група урадити анализу прикупљених података и Кризном штабу преропоручити мере за подизање капацитета постојећих, и отварање ковид ПЦР лабораторија", истакла је Брнабић.

Др Предраг Кон рекао је да се епидемилошка ситуација благо поправља и да је постепено пражењење болница.

"Прати се број прегледа у Београду и ту се јасно види смањење у односу на прошлу."

"Суботом и недељом се смањује број оних који се јављају, па је утисак да долази до повећања. Навика је да се код лекара иде после викенда."

Епидемиолог Кон је рекао да су мере и даље обавезне.

"Имамо прелазак из јасно непогодне у несигурну ситуацију", рекао је Кон.

Брнабић о петицији лекара: Разумем фрустрацију и делим је, фрустрације видимо широм света

О петицији лекара о смени Кризног штаба Ана Брнабић каже да би о њиховом незадовољству морали да буду ти лекари.

"Фрустрације видимо широм света. У Италији су поднели приватну тужбу због премијера Контеа јер није увео мере у одређеној области... Ја разумем фрустрацију и могу да кажем да је делим. И нама је јули био један од најтежих месеци у животу. Изненадило је читав свет. Ми смо дали све од себе и борили се. Ми сад много спремнији дочекујемо јесен", рекла је Брнабићева.

Навела је да су на листи лекари који су отишли из Србије и можда не могу добро да знају како функционише наш здравствени систем.

"Ми ћемо отварати још ковид лабораторија, отворићемо још две ковид болнице."

"Мере ће бити укидане постепено, маске остају"; "Полазак у школу апсолутни приоритет"

Премијерка Ана Брнабић говорила је о укидању мера, наводећи да је тренутно приоритет полазак деце у школу.

"Биће укидане постепено", рекла је она.

"Сада је приоритет септембар и полазак деце у школу", истакла је она.

Поновила је да ће бити укидане постепено мере, истакавши да је незахвално да о томе говори без консултације са штабом, али да ће обавеза ношења маски бити још дуго међу нама.

Једина обавеза која сада постоји је ношење маски и да се не окупљамо преко 10. Даље пооштравање тих мера није ни логично ни корисно. Да ли ћемо изаћи из овога за три или шест недеља, изаћи ћемо. Али, да ли ћемо спустити до нуле, скептичан сам", рекао је епидемиолог др Предраг Кон и додао:

"Полазак деце у школу је најзначајнији догађај и апсолутни приоритет", истакао је.

Др Кон рекао је о лекарима Уједињеним против ковида: Ми смо на истој страни.

Јасни критеријуми за школе, радимо на увођењу додатних дигиталних уџбеника

"Слушала сам пажљиво министра Шарчевића. Тежим да дамо јасне критеријуме како ће школске управе да раде, не да дамо моделе па сами да одлуче. Дала бих јасне критеријуме. Онлајн настава је нешто што је добро функционисало, дало добре резултате, то је резултат свега што смо радили на дигитализацији образовања. Мислим да смо били ејдина земља у Европи која ни дан наставе није изгубила током пандемије", рекла је премијерка Брнабић.

Радимо на увођењу додатних дигиталних уџбеника, додала је.

Препоруке још нису направљене, једна од опција је 15 ученика у одељењу.

Заражено дете не треба да се појављује у школу, температура треба да се мери сваког јутра, објашњавао је Кон.

"Мислим да је председник Вучић рекао да ћемо бити у првих 20 земаља у реду за вакцину. Не можемо је, наравно, добити пре него што је завршена. Свако ко има здрав разум, може да разуме шта је председник хтео да каже", рекла је Брнабићева.

Процене када је у питању ова болест показале су се прилично незахвалне. Када је председник Вучић најавио смиривање пика за 20-ак дана, мислио је највероватније у моменту када је разматран полицијски час.

"Једина обавеза која сада постоји је ношење маски и да се не окупљамо преко 10. Даље пооштравање тих мера није ни логично ни корисно. Да ли ћемо изаћи из овога за три или шест недеља, изаћи ћемо. Али, да ли ћемо спустити до нуле, скептичан сам", рекао је Кон и додао:

"Полазак деце у школу је најзначајнији догађај и апсолутни приоритет."

Брнабићева је истакла да се председникове изјаве прате селективно.

(Н1, Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]