Početna strana > Hronika > Američki stručnjaci odbacili potrebu za trećom dozom Fajzerove vakcine, osim za rizične grupe i starije od 65 godina
Hronika

Američki stručnjaci odbacili potrebu za trećom dozom Fajzerove vakcine, osim za rizične grupe i starije od 65 godina

PDF Štampa El. pošta
subota, 18. septembar 2021.

 Uticajni američki savezni savetodavni panel stručnjaka odbacio je predlog da se ponudi dodatna doza antikovid vakcine Fajzer većini Amerikanaca ali je odobrio dodatne doze za osobe starije od 65 godina ili koje imaju veliki rizik od dobijanja teškog oblika bolesti.

Posle više sati rasprave članovi panela spoljnih stručnjaka američke Uprave za hranu i lekove (FDA) glasao je protiv predloga da se treća doza daje većini Amerikanaca sa 61 glasom prema tri.

A zatim je usledilo drugo glasanje kada je panel glasao za to da se treća doza Fajzerove antikovid vakcine da osobama starijim od 65 godina, i sa visokim rizikom za dobijanje težeg oblika bolesti.

Američki stručnjaci preporučuju dodatnu dozu kad prođe šest meseci od dobijanja druge doze.

Stručnjaci su tokom rasprave izrazili frustraciju zato što je po njima kompanija Fajzer dala malo podataka o bezbednosti davanja dodatnih doza vakcine.

Odbijanje predloga za opšte davanje dodatne doze predstavlja udar za administraciju predsednika DŽoa Bajdena i njenim planovima za davanje takozvanih buster vakcina većini Amerikanaca radi zaštite od novog, mnogo zaraznijeg delta soja virusa.

(Beta-AP)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner