Хроника

Амерички стручњаци одбацили потребу за трећом дозом Фајзерове вакцине, осим за ризичне групе и старије од 65 година

Штампа
субота, 18. септембар 2021.

 Утицајни амерички савезни саветодавни панел стручњака одбацио је предлог да се понуди додатна доза антиковид вакцине Фајзер већини Американаца али је одобрио додатне дозе за особе старије од 65 година или које имају велики ризик од добијања тешког облика болести.

После више сати расправе чланови панела спољних стручњака америчке Управе за храну и лекове (ФДА) гласао је против предлога да се трећа доза даје већини Американаца са 61 гласом према три.

А затим је уследило друго гласање када је панел гласао за то да се трећа доза Фајзерове антиковид вакцине да особама старијим од 65 година, и са високим ризиком за добијање тежег облика болести.

Амерички стручњаци препоручују додатну дозу кад прође шест месеци од добијања друге дозе.

Стручњаци су током расправе изразили фрустрацију зато што је по њима компанија Фајзер дала мало података о безбедности давања додатних доза вакцине.

Одбијање предлога за опште давање додатне дозе представља удар за администрацију председника Џоа Бајдена и њеним плановима за давање такозваних бустер вакцина већини Американаца ради заштите од новог, много заразнијег делта соја вируса.

(Бета-АП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]