Početna strana > Hronika > Američka ambasada u Prištini: SAD podržavaju inicijativu „Otvoreni Balkan“. Ideje zajedničkog regionalnog tržišta mogu uspeti samo ako su otvorene za sve zemlje
Hronika

Američka ambasada u Prištini: SAD podržavaju inicijativu „Otvoreni Balkan“. Ideje zajedničkog regionalnog tržišta mogu uspeti samo ako su otvorene za sve zemlje

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. maj 2022.

Američka ambasada u Prištini saopštila je da SAD podržavaju napore usmerene na unapređenje regionalne saradnje, uključujući inicijativu „Otvoreni Balkan“, ali su naveli da Kosovo ima pravo da samostalno određuje svoje spoljnopolitičke prioritete, prenosi Gazeta ekspres.

Na pitanje da li smatraju da Kosovo treba da se pridruži inicijativi „Otvoreni Balkan“, u odgovoru iz ambasade SAD u Prištini za Gazetu ekspres su naveli da je „Kosovo nezavisna država koja ima pravo da sama određuje svoje spoljnopolitičke prioritete“, dodajući da SAD podržavaju sveobuhvatne napore usmerene na unapređenje regionalne saradnje, uključujući „Otvoreni Balkan“.

U ambasadi SAD ističu da ideje poput „Otvorenog Balkana“, zajedničkog regionalnog tržišta i Berlinskog procesa mogu uspeti samo ako su otvorene za sve zemlje i ako su u skladu sa evropskim standardima.

„SAD podržavaju sveobuhvatne napore da se osigura regionalna ekonomska integracija, a to uključuje Berlinski proces, Zajedničko regionalno tržište, CEFTA i ‘Otvoreni Balkan’, ali te inicijative mogu uspeti samo ako su otvorene za sve zemlje i ako obezbede odgovarajuće pravne i regulatorne sisteme koji se integrišu sa evropskim standardima“, saopštila je američka ambasade, prenosi Kosovo onlajn.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner