Хроника

Америчка амбасада у Приштини: САД подржавају иницијативу „Отворени Балкан“. Идеје заједничког регионалног тржишта могу успети само ако су отворене за све земље

Штампа
петак, 27. мај 2022.

Америчка амбасада у Приштини саопштила је да САД подржавају напоре усмерене на унапређење регионалне сарадње, укључујући иницијативу „Отворени Балкан“, али су навели да Косово има право да самостално одређује своје спољнополитичке приоритете, преноси Газета експрес.

На питање да ли сматрају да Косово треба да се придружи иницијативи „Отворени Балкан“, у одговору из амбасаде САД у Приштини за Газету експрес су навели да је „Косово независна држава која има право да сама одређује своје спољнополитичке приоритете“, додајући да САД подржавају свеобухватне напоре усмерене на унапређење регионалне сарадње, укључујући „Отворени Балкан“.

У амбасади САД истичу да идеје попут „Отвореног Балкана“, заједничког регионалног тржишта и Берлинског процеса могу успети само ако су отворене за све земље и ако су у складу са европским стандардима.

„САД подржавају свеобухватне напоре да се осигура регионална економска интеграција, а то укључује Берлински процес, Заједничко регионално тржиште, ЦЕФТА и ‘Отворени Балкан’, али те иницијативе могу успети само ако су отворене за све земље и ако обезбеде одговарајуће правне и регулаторне системе који се интегришу са европским стандардима“, саопштила је америчка амбасаде, преноси Косово онлајн.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]