Početna strana > Hronika > Ambasador Maroka u Beogradu: Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije ostaje neupitan za Maroko. Ne podržavamo bilo kakvo pojavljivanje samoproklamovanih entiteta u međunarodnim organizacijama. To važi i za Kosovo
Hronika

Ambasador Maroka u Beogradu: Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije ostaje neupitan za Maroko. Ne podržavamo bilo kakvo pojavljivanje samoproklamovanih entiteta u međunarodnim organizacijama. To važi i za Kosovo

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26. maj 2022.

 Ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž izjavio je danas da za tu zemlju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije ostaje neupitan.

Naglasio je i da Rabat ne podržava ni bilo kakvo pojavljivanje samoproklamovanih entiteta u međunarodnim organizacijama.

Ambasador je istakao da Marko stoji čvrsto i principijelnio iza stavova kojim podržava teritorijalni suverenitet i integriet svake zemlje i ne priznaje ni pod kakvim okolnostima proglašene entitete.

"To važi i za Kosovo", rekao je ambsador za Tanjug i TV Most na proslavi Dana Afrike i Dana prijateljstva Srbije i Afrike.

Stojijmo čvrsto kao podrška teritorijalnog integriteta, rekao je Belhaž i podsetio na zajedničko saopštenje u kojem je navedeno da Srbija podržava teritorijanu celovitost Maroka, a da će Kraljevina Maroko nastaviti da podržava Srbiju u pogledu toga.

"Teritorjialni integiret i suverentitet Srbije ostaje neupitan za Maroko", rekao je Belhaž.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović naglasio je da je sada ostalo malo zemalja na afričkom kontinentu koje podržavaju Prištinu.

Starović je rekao da će zvaničnici Srbije nastaviti da objašnjavaju i tim zemljama zašto je važno poštovanje međunarodnog prava.

Podsetio je da je Srbija nakon odluke Prištine da pogazi Briselski a potom i Vašingtonski sporazum i da aplicira za mesto u Savetu Evrope, bila primorana da odmrzne otprirznavanje i da je samo u roku od nekoliko dana dobili čeitiri nove diplomatske note kojima države opozivaju jednostrano proglašenu nezvisnost Kosova.

Time je ukupan broj država koje su povukle odluku o prizanju kosovske nezavisnosti porastao na 22, rekao je Starović za Tanjug i TV Most i dodao da su mnoge od njih sa afričkog kontinenta.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner