Početna strana > Hronika > Ambasada Rusije u Sarajevu: Nismo se mešali u unutrašnje stvari BiH i nemamo takve namere - suprotno tome postoje neprekidni pokušaji uvlačenja te države u NATO, čemu se protivi jedan od konstitutivnih naroda
Hronika

Ambasada Rusije u Sarajevu: Nismo se mešali u unutrašnje stvari BiH i nemamo takve namere - suprotno tome postoje neprekidni pokušaji uvlačenja te države u NATO, čemu se protivi jedan od konstitutivnih naroda

PDF Štampa El. pošta
petak, 04. oktobar 2019.

 Ruska ambasada u BiH je danas saopštila da se „Rusija nikada nije mešala u unutrašnje stvari BiH“ i da „nema takve namere“.

Ambasada je ukazala da, suprotno tome, „postoje neprekidni pokušaji uvlačenja naroda BiH u orbitu vojno-političke Severnoatlantske alijanse, čemu se jedan od konstitutivnih naroda protivi“.

U saopštenju je istaknuto da „svi koji su upoznati s realnom situacijom u savremenoj BiH, mogu videti da nema ni znaka konsenzusa u lokalnom društvu u pogledu članstva u NATO“.

„Očigledno je da se jedan od konstitutivnih naroda u BiH protivi članstvu u tom vojnom bloku, da nije zaboravio malignu ulogu Alijanse tokom sukoba u BiH i na Kosovu 1995. i 1999. godine, i da se protivi integraciji u NATO, što je, s tačke gledišta logike i zdravog razuma, sasvim razumljivo“, navela je u saopštenju Ambasada Rusije u BiH.

U saopštenju je ocenjeno i da „veštačko uvlačenje BiH u evroatlantsku orbitu potkopava unutrašnjepolitičku stabilnost, stvara nove podele i u suprotnosti je s logikom Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je predvidjeno donošenje vitalnih odluka isključivo na osnovu konsenzusa tri konstitutivna naroda“.

„U vezi s nastavkom tumačenja stava Rusije o evroatlantskim integracijama BiH, hteli bismo konačno da razjasnimo ovo pitanje: Naglašavamo da se Rusija nikada nije mešala u unutrašnje stvari BiH, nije imala i nema takve namere. U takvim kategorijama ne radimo u principu, poštujemo suverenu volju naroda“, ističe se u saopštenju.

Videti još:

Danijel Server: Srbija nije spremna da žrtvuje put u EU zbog Republike Srpske - nadam se da je Vučić rekao Dodiku da treba da gleda na Sarajevo kao na glavni grad

(Beta)