Хроника

Амбасада Русије у Сарајеву: Нисмо се мешали у унутрашње ствари БиХ и немамо такве намере - супротно томе постоје непрекидни покушаји увлачења те државе у НАТО, чему се противи један од конститутивних народа

Штампа
петак, 04. октобар 2019.

 Руска амбасада у БиХ је данас саопштила да се „Русија никада није мешала у унутрашње ствари БиХ“ и да „нема такве намере“.

Амбасада је указала да, супротно томе, „постоје непрекидни покушаји увлачења народа БиХ у орбиту војно-политичке Северноатлантске алијансе, чему се један од конститутивних народа противи“.

У саопштењу је истакнуто да „сви који су упознати с реалном ситуацијом у савременој БиХ, могу видети да нема ни знака консензуса у локалном друштву у погледу чланства у НАТО“.

„Очигледно је да се један од конститутивних народа у БиХ противи чланству у том војном блоку, да није заборавио малигну улогу Алијансе током сукоба у БиХ и на Косову 1995. и 1999. године, и да се противи интеграцији у НАТО, што је, с тачке гледишта логике и здравог разума, сасвим разумљиво“, навела је у саопштењу Амбасада Русије у БиХ.

У саопштењу је оцењено и да „вештачко увлачење БиХ у евроатлантску орбиту поткопава унутрашњеполитичку стабилност, ствара нове поделе и у супротности је с логиком Дејтонског мировног споразума којим је предвидјено доношење виталних одлука искључиво на основу консензуса три конститутивна народа“.

„У вези с наставком тумачења става Русије о евроатлантским интеграцијама БиХ, хтели бисмо коначно да разјаснимо ово питање: Наглашавамо да се Русија никада није мешала у унутрашње ствари БиХ, није имала и нема такве намере. У таквим категоријама не радимо у принципу, поштујемо суверену вољу народа“, истиче се у саопштењу.

Видети још:

Данијел Сервер: Србија није спремна да жртвује пут у ЕУ због Републике Српске - надам се да је Вучић рекао Додику да треба да гледа на Сарајево као на главни град

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]