Početna strana > Hronika > Ambasada Rusije u BiH: Moskva će insistirati da se Savet bezbednosti UN izjasni o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH, od toga zavisi produžetak misije EUFOR
Hronika

Ambasada Rusije u BiH: Moskva će insistirati da se Savet bezbednosti UN izjasni o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH, od toga zavisi produžetak misije EUFOR

PDF Štampa El. pošta
subota, 12. jun 2021.

 SARAJEVO - Ambasada Rusije u BiH potvdila je da će insistirati da se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izjasni o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH, kao i da će od toga zavisiti produžetak misije EUFOR u BiH.

Iz Ambasade je za Klix.ba rečeno da polaze od toga da odluka Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) od 27. maja o imenovanju Krijstijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH nema izvršnu snagu.

„Insistiramo na tome da Savet bezbvednosti UN treba da razmotri situaciju u skladu sa uspostavljenom praksom i u kontekstu da je situacija u BiH pod nadzorom tog tela na osnovu poglavlja VII Povelje UN. Bez izričitog konsenzusa u Savetu bezbednosti za kandidaturu novog visokog predstavnika u BiH, nijedno 'imenovanje' Upravnog odbora PIC-a neće imati pravnu snagu”, poručuju iz ambasade.

Rusija se nije saglasila sa odlukom Upravnog odbora PIC od 27. maja da novi visoki predstavnik u BiH bude Nemac Kristijan Šmit.

PIC je tada saopštio da će o tome informisati UN, ali bez obaveze da Savet bezbednosti, u kojem Rusija ima pravo veta, potvrdi tu odluku.

U novembru ističe mandat misiji EUFOR u BiH, a on može biti produžen samo novom rezolucijom Saveta berzbednosti, što znači da je neophodan pristanak Rusije, prenosi Tanjug.

Ranije su se pojavile spekulacije da bi Rusija zbog imenovanja Šmita mogla da blokira produžetak mandata EUFOR-a.

U okviru mirovne misije EUFOR u BiH trenutno se nalazi 600 vojnika iz 19 država.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner