Хроника

Амбасада Русије у БиХ: Москва ће инсистирати да се Савет безбедности УН изјасни о именовању новог високог представника у БиХ, од тога зависи продужетак мисије ЕУФОР

Штампа
субота, 12. јун 2021.

 САРАЈЕВО - Амбасада Русије у БиХ потвдила је да ће инсистирати да се Савет безбедности Уједињених нација изјасни о именовању новог високог представника у БиХ, као и да ће од тога зависити продужетак мисије ЕУФОР у БиХ.

Из Амбасаде је за Клиx.ба речено да полазе од тога да одлука Управног одбора Савета за спровођење мира (ПИЦ) од 27. маја о именовању Кријстијана Шмита за новог високог представника у БиХ нема извршну снагу.

„Инсистирамо на томе да Савет безбведности УН треба да размотри ситуацију у складу са успостављеном праксом и у контексту да је ситуација у БиХ под надзором тог тела на основу поглавља ВИИ Повеље УН. Без изричитог консензуса у Савету безбедности за кандидатуру новог високог представника у БиХ, ниједно 'именовање' Управног одбора ПИЦ-а неће имати правну снагу”, поручују из амбасаде.

Русија се није сагласила са одлуком Управног одбора ПИЦ од 27. маја да нови високи представник у БиХ буде Немац Кристијан Шмит.

ПИЦ је тада саопштио да ће о томе информисати УН, али без обавезе да Савет безбедности, у којем Русија има право вета, потврди ту одлуку.

У новембру истиче мандат мисији ЕУФОР у БиХ, а он може бити продужен само новом резолуцијом Савета берзбедности, што значи да је неопходан пристанак Русије, преноси Танјуг.

Раније су се појавиле спекулације да би Русија због именовања Шмита могла да блокира продужетак мандата ЕУФОР-а.

У оквиру мировне мисије ЕУФОР у БиХ тренутно се налази 600 војника из 19 држава.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]