Početna strana > Hronika > Ali Hamnei: Neprijatelji pokušavaju da unesu razdor između Irana i Iraka
Hronika

Ali Hamnei: Neprijatelji pokušavaju da unesu razdor između Irana i Iraka

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 07. oktobar 2019.

 Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei optužio je "neprijatelje" da pokušavaju da unesu razdor između Irana i susednog Iraka, gde se poslednjih nedelju dana održavaju protesti tokom kojih je ubijeno više od 100 ljudi, a više od 6.000 je povređeno.

"Iran i Irak su dve nacije čije srce i duša su povezani. Neprijatelji pokušavaju da seju razdor ali nisu uspeli i njihova zavera neće imati efekta", napisao je Hamenei u "Tviter" poruci, ali nije naveo ko su neprijatelji.

Kako prenosi zvanična iranska novinska agencija Irna, ta tviter poruka objavljena je kao reakcija na demonstracije u Iraku, uglavnom u Bagdadu i na većinski šiitskom jugu Iraka, od 1. oktobra, na kojima se traži odlazak vlade zbog korupcije, kao i ekonomske reforme. Iračke vlasti optužile su sabotere i neidentifikovane osobe da su se infiltrirali i da su se usmerili na demonstrante i pripadnike snaga bezbednosti. Prema zdravstvenim i bezbednosnim izvorima, medju oko ljudima ubijenim tokom demonstracija je i osam pripadnika snaga bezbednosti.

Demonstracije se održavaju u vreme kada su hiljade Iranaca krenuli na veliko godišnje šiitsko hodočašće ka grobu imama Huseina u Kerbali, 110 kilometra južno od Bagdada koje treba da kulminira 17. oktobra sa proslavom Arbaina. Iran je pozvao svoje državaljane koji planiraju da odu u Irak za veliko hodočašće da odlože odlazak.

Iranska televizija je 2. oktobra objavila da je zatvoren jedan od tri granična prelaza koje koriste hodočasnici za odlazak u Irak.

U 2018. godini oko 1,8 miliona Iranaca obavilo je hodočašće povodom Arbaina, koje se obavlja 40 dana posle dana Ašure i obeležava mučeništvo Husaina ibn Alija, unuka proroka Muhameda.

(Beta)