Хроника

Али Хамнеи: Непријатељи покушавају да унесу раздор између Ирана и Ирака

Штампа
понедељак, 07. октобар 2019.

 Ирански врховни вођа Али Хамнеи оптужио је "непријатеље" да покушавају да унесу раздор између Ирана и суседног Ирака, где се последњих недељу дана одржавају протести током којих је убијено више од 100 људи, а више од 6.000 је повређено.

"Иран и Ирак су две нације чије срце и душа су повезани. Непријатељи покушавају да сеју раздор али нису успели и њихова завера неће имати ефекта", написао је Хаменеи у "Твитер" поруци, али није навео ко су непријатељи.

Како преноси званична иранска новинска агенција Ирна, та твитер порука објављена је као реакција на демонстрације у Ираку, углавном у Багдаду и на већински шиитском југу Ирака, од 1. октобра, на којима се тражи одлазак владе због корупције, као и економске реформе. Ирачке власти оптужиле су саботере и неидентификоване особе да су се инфилтрирали и да су се усмерили на демонстранте и припаднике снага безбедности. Према здравственим и безбедносним изворима, медју око људима убијеним током демонстрација је и осам припадника снага безбедности.

Демонстрације се одржавају у време када су хиљаде Иранаца кренули на велико годишње шиитско ходочашће ка гробу имама Хусеина у Кербали, 110 километра јужно од Багдада које треба да кулминира 17. октобра са прославом Арбаина. Иран је позвао своје државаљане који планирају да оду у Ирак за велико ходочашће да одложе одлазак.

Иранска телевизија је 2. октобра објавила да је затворен један од три гранична прелаза које користе ходочасници за одлазак у Ирак.

У 2018. години око 1,8 милиона Иранаца обавило је ходочашће поводом Арбаина, које се обавља 40 дана после дана Ашуре и обележава мучеништво Хусаина ибн Алија, унука пророка Мухамеда.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]