Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Ne mislim isto kao Đukanović o Zakonu o slobodi veroispovesti, ali to se dešava u zemlji u kojoj je on predsednik - zbog čega nemam pravo da se mešam
Hronika

Aleksandar Vučić: Ne mislim isto kao Đukanović o Zakonu o slobodi veroispovesti, ali to se dešava u zemlji u kojoj je on predsednik - zbog čega nemam pravo da se mešam

PDF Štampa El. pošta
sreda, 25. decembar 2019.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ima različito mišljenje od crnogorskog predsednika Mila Đukanovića po pitanju Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori ali da se to događa u zemlji u kojoj je Đukanović predsednik, zbog čega on nema prava da se meša.

"Mi nemamo prava da se mešamo, svakako ne na direktan način. Ja sam Đukanoviću izneo moju brigu, on stvari posmatra drugačije. Naš pogled na donošenje tog zakona je različit, ali se to dešava u zemlji u kojoj je on predsednik. Moram da poštujem prava druge države, a moje je da pokažem i brigu prema opstanku srpskog naroda i crkve", rekao je Vučić u Vrdniku.

Objašnjavajući svoj stav o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), na šta je reagovao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Vučić je rekao da je CPC postojala i pre 2006. godine, kao nevladina organizacija ili politička organizacija, a da je jasno da je Srpska pravoslavna crkva jedina kanonski priznata pravoslavna crkva.

Amfilohiju neću ništa da odgovaram, a imao bi šta da kažem i oko Kosova i oko toga koga je on podržavao. Imali smo pogrom 2004. godine i proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine

"A Amfilohiju neću ništa da odgovaram, a imao bi šta da kažem i oko Kosova i oko toga koga je on podržavao. Imali smo pogrom 2004. godine i proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine, a da ništa nismo preduzeli. A sada imamo 17 otpriznavanja. Pa ako je ta politika ranije bila bolja - hvala mu na tome. Ako je bolja politika koja je odnela Crnu Goru od zajedničke države, ja nemam ništa protiv", rekao je Vučić.

On je dodao da Amfilohiju neće odgovarati uvredama na uvrede, jer to njemu ne priliči i ne želi dodatno da deli narod u Crnoj Gori.

Izjava Marinike Tepić "besmislena"

Komentarišući izjavu potpresednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da se zlouptrebom uzimao novac od privednika, uključujući i trgovce oružjem, radi "otpriznavanja" nezavisnosti Kosova, Vučić je rekao da su ti navodi "besmisleni".

"Neka mi neko objasni političku nameru, vidim da niko od vas ne razume šta je smisao, osim da se nešto kaže protiv mene", rekao je Vučić.

Dodao je da je "svaki čovek u Srbiji" razumeo nameru jer "niko nije glup".

Prema njegovim rečima, nekada se prebacivalo vlastima da ne izdvajaju novac za lobiranje u Americi za popravljanje položaja srpskog naroda, "a sada, kada uspemo da popravimo... nek mi objasne smisao".

On je rekao da nije raspoložen da na ovakvom mestu govori loše reči o svojim političkim protivnicima, kao i da je izjava Tepić "besmislena", ali da je svima jasno, jer "niko nije glup".

Videti još:

Milo Đukanović: Prijateljski sam razgovarao sa Vučićem. Nema povlačenja Zakona o slobodi veroispovesti, mediji u regionu manipulišu

(Beta)