Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Nemci drže do svoje reči, zahvalan sam nemačkim parlamentarcima što su dali zeleno svetlo za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja
Hronika

Aleksandar Vučić: Nemci drže do svoje reči, zahvalan sam nemačkim parlamentarcima što su dali zeleno svetlo za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja

PDF Štampa El. pošta
subota, 28. novembar 2015.

 Premijer Aleksandar Vučić rekao je da 14. decembra ide u Brisel na međuvladinu konferenciju gde će, kako je naveo, otvoriti prva dva pregovaračka poglavlja.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je zahvalan nemačkim parlamentarcima što su na jučerašnjem zasedanju Bundestaga dali zeleno svetlo za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

"Zahvalan sam ljudima u Bundestagu što su razumeli šta je Srbija uradila. To je Srbiji važno", rekao je Vučić i podvukao da Nemci drže do svoje reči.

On je čestitao građanima Srbije povodom te odluke i poručio da su to zaslužili svojim radom, strpljenjem i odgovornošću.

"U Evropu možete da idete samo ako pokazujete napredak u svim oblastima. Imamo još mnogo da radimo, još mnogo truda da uložimo i zato nisam slavodobitnički govorio o tome. To je za čestitku građanima, a ne za čestitanje Vučiću ili nekom drugom", rekao je Vučić.

Premijer Srbije najavio je odlazak u Brisel, 14. decembra, na međuvladinu konferenciju kako bi se otvorila prva poglavlja, a početkom godine još dva.

"Ali računam da poglalavlje 32 ubrzo i zatvore, jer znate da kod nas finansijska kontrola dobro funkcioniše", zaključio je Vučić.

Premijer Srbiju Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra da odgovara na pitanja o spremanju državnog udara, o kom su pojedini mediji pisali.

"Na ovo pitanje ću da odgovaram sutra, s tim što to (navode o državnom udaru) niste čuli od mene, a ja na novinarske ili uredničke informacije ne odgovaram, osim kad me pitaju, ali sutra ću da odgovorim", rekao je Vučić novinarima u Vranju.

Glavni urednik Informera Dragan Vučićević najavio je pred Vučićev polazak u Kinu da se sprema državni udar i da ne ide na taj put. Predsednik vlade se iz Kine vratio, a danas je rekao da će o toj temi pričati sutra.

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će građani Srbije najkasnije do marta 2017. godine moći autoputem da putuju od Horgoša do Preševa i od Horgoša do Dimitrovgrada.

"Od horgoša do preševa, od horgoša do dimitrovgrada moći ćete svuda da idete autoputem najkasnije do marta 2017. a pokušaćemo da to bude do kraja sledeće godine", rekao je Vučić na otvaranju deonice autoputa Vladičin Han - Donji Neradovac na Koridoru 10 kod Vranja u dužini od 26,3 kilometara. 

Vučić je rekao da je danas veliki dan ne samo za građane u Pčinjkom okrugu već i u celoj Srbiji, budući da se prvi put posle mnogo godina otvara deonica autoputa duga 26,3 kilometra, koja je koštala 74 miliona evra.

On je istakao da će jug Srbije biti povezan sa celom Srbijom.

Vučić je zahvalio srpskim graditeljima, koji su danonoćno radili i poakzali da Srbija može da se izgrađuje i da napreduje.

Gradnja dela Koridora 10 od Vladičinog Hana do Donjeg Neradovca u blizini Vranja, koja je finansirana kreditom Svetske banke u vrednosti 73, 8 miliona evra, podeljena je na tri manje deonice: Vladičin Han - Prevalac u dužini od 10,1 km, Prevalac - Suvi Dol u dužini od 9,0 km i Suvi Dol - Donji Neradovac 7,2 km.

Projekat je realizovan prema međunarodnim "FIDIC" pravilima.

Na deonici Vladičih Han - Donji Neradovac izgrađen je autoput u dužni 26,3 km sa 24 mosta, šest nadvožnjaka, i petljom "Vranje" sa svojim krakovima dužine 1, 35 km.

Takođe, izgrađen je novi alternativni nekomercijalni put koji je paralelan autoputu u dužini od 19, 5 km sa deset mostova.

Glavni projekat je izgradio Institit za puteve, a tehničku kontrolu projekta obavio je Saobraćajni institut CIP.

U toku gradnje autoputa, obavljeni su istražni i konzervatorski radovi na oko 11 arheoloških lokaliteta na toj deonici.

 Svakodnevno, na izgradnji je bilo angažovano oko 400 radnika i 150 mašina i kamiona.

Stručni nazdor obavljala je firma "Luis Dežer" iz Pariza, a konsultant za životnu sredinu je bio konzorcijum "Arup" iz Londona i Institut "Kirilo Savić" iz Beograda.

Grčka "Terna" će danas kao donaciju predati automobil Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite iz Vranja.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner