Početna strana > Hronika > Aleksandar Lukašenko poziva na mir i prestanak protesta; Belorusija izručila Moskvi 32 državljanina Rusije
Hronika

Aleksandar Lukašenko poziva na mir i prestanak protesta; Belorusija izručila Moskvi 32 državljanina Rusije

PDF Štampa El. pošta
petak, 14. avgust 2020.

MINSK - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je danas građane na smirivanje situacije u zemlji i da prestanu s protestima koji su izbili posle nedeljnih izbora na kojima je osvojio šesti mandate, a za koje opozicija tvrdi da su pokradeni, javlja TAS S.

"Vi želite da sedim i čekam dok se Minsk ruši? Nećemo posle moći da stabilizujemo situaciju. Zbog toga je važno prestati s time, biti razuman i smiriti se. Uspostavimo ponovo red", rekao je Lukašenko na sednici nacionalnog Saveta bezbednosti, prenosi Belta.

Belorusija izručila Moskvi 32 državljanina Rusije

Trideset dva ruska državljanina, koji su ranije uhapšeni na teritoriji Belorusije, vraćeni su u Rusiju, saopštilo je Generalno tužilaštvo Rusije.

Jedan od uhapšenih državljana Rusije u Belorusiji, koji ima i belorusko državljanstvo, ostao je na teritoriji Belorusije.

Dodaje se da je predaja lica realizovana strogo u skladu sa međunarodnim pravilima i nacionalnim zakonodavstvom Rusije i Belorusije.

Ističe se da će kompetentni organi Rusije nastaviti da rade na rešavanju situacije nastale usled hapšenja 33 ruska državljanina.

Podsetimo, Belorusija je 29. jula uhapsila 33 ruska državljana pod optužbom da su pripremali teroristički akt, zbog čega im preti do 20 godina zatvora. Nešto kasnije je Istražni komitet Belorusije saopštio da su oni u zemlju ušli kako bi se bavili pripremama demonstracija.

Mediji su preneli da su bezbednosne službe prijavile da je u Belorusiju doputovalo oko 200 „boraca“ koji bi trebalo da se bave destabilizacijom situacije tokom predizborne kampanje.

Moskva je odbacila sve navode da su ruski državljani umešani u unutarpolitičke procese u Belorusije, dok je Ministarstvo inostranih poslova Rusije navelo da su uhapšeni ruski državljani u Belorusiji bili samo u tranzitu i da je njihovo konačno odredište bilo Istanbul. 

(Tanjug) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner