Хроника

Александар Лукашенко позива на мир и престанак протеста; Белорусија изручила Москви 32 држављанина Русије

Штампа
петак, 14. август 2020.

МИНСК - Председник Белорусије Александар Лукашенко позвао је данас грађане на смиривање ситуације у земљи и да престану с протестима који су избили после недељних избора на којима је освојио шести мандате, а за које опозиција тврди да су покрадени, јавља ТАС С.

"Ви желите да седим и чекам док се Минск руши? Нећемо после моћи да стабилизујемо ситуацију. Због тога је важно престати с тиме, бити разуман и смирити се. Успоставимо поново ред", рекао је Лукашенко на седници националног Савета безбедности, преноси Белта.

Белорусија изручила Москви 32 држављанина Русије

Тридесет два руска држављанина, који су раније ухапшени на територији Белорусије, враћени су у Русију, саопштило је Генерално тужилаштво Русије.

Један од ухапшених држављана Русије у Белорусији, који има и белоруско држављанство, остао је на територији Белорусије.

Додаје се да је предаја лица реализована строго у складу са међународним правилима и националним законодавством Русије и Белорусије.

Истиче се да ће компетентни органи Русије наставити да раде на решавању ситуације настале услед хапшења 33 руска држављанина.

Подсетимо, Белорусија је 29. јула ухапсила 33 руска држављана под оптужбом да су припремали терористички акт, због чега им прети до 20 година затвора. Нешто касније је Истражни комитет Белорусије саопштио да су они у земљу ушли како би се бавили припремама демонстрација.

Медији су пренели да су безбедносне службе пријавиле да је у Белорусију допутовало око 200 „бораца“ који би требало да се баве дестабилизацијом ситуације током предизборне кампање.

Москва је одбацила све наводе да су руски држављани умешани у унутарполитичке процесе у Белорусије, док је Министарство иностраних послова Русије навело да су ухапшени руски држављани у Белорусији били само у транзиту и да је њихово коначно одредиште било Истанбул. 

(Танјуг) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]