Početna strana > Hronika > Aleksandar Bocan-Harčenko: Srbija uvek može da se osloni na Rusku Federaciju, koja će nastaviti blisku koordinaciju u zaštiti legitimnih prava Beograda u vezi KiM. Naše glavno oruđe je znatan potencijal Rusije kao stalne članice SB UN
Hronika

Aleksandar Bocan-Harčenko: Srbija uvek može da se osloni na Rusku Federaciju, koja će nastaviti blisku koordinaciju u zaštiti legitimnih prava Beograda u vezi KiM. Naše glavno oruđe je znatan potencijal Rusije kao stalne članice SB UN

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26. januar 2023.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je danas da Srbija uvijek može da se osloni na Rusku Federaciju, koja će nastaviti blisku koordinaciju u zaštiti legitimnih prava Srbije u odnosu na Kosovo i Metohiju.

Nastavićemo blisku koordinaciju sa Beogradom u zaštiti legitimnih prava Srbije u odnosu na pokrajinu Kosovo i Metohiju. Naše glavno oruđe je znatan potencijal Rusije kao stalne članice Saveta bezbjednosti UN. Rusija je tu solidarna sa kineskim partnerima

Bocan-Harčenko je ukazao da je situacija na Kosovu i Metohiji već duže alarmantna, jer je prištinska vlast krenula da preuzme kontrolu nad sjevernim dijelovima pokrajine naseljenim Srbima i enklavama južno od Ibra, uz dopuštanje i de fakto podršku Zapada.

- Nastavićemo blisku koordinaciju sa Beogradom u zaštiti legitimnih prava Srbije u odnosu na pokrajinu Kosovo i Metohiju. Naše glavno oruđe je znatan potencijal Rusije kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, pod uslovom da će inicijativa pripasti Beogradu - istakao je Bocan Harčenko.

On je naglasio da je Rusija tu solidarna sa kineskim partnerima, dodajući da Peking takođe polazi od imperativa striktnog pridržavanja međunarodnih pravnih normi, držeći pitanje Kosova na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti UN.

Bocan-Harčenko je podsjetio da stav predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina ostaje nepromijenjen i da se Moskva zalaže za postizanje stabilnog, obostrano prihvatljivog rješenja od Beograda i Prištine, striktno u međunarodno-pravnim koordinatama, na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

- Samo istinski dijalog će doneti mir i saglasnost na Balkan. To će otvoriti nove horizonte za društveno-ekonomski i infrastrukturni razvoj regiona. To će omogućiti održavanje kulturne i verske raznolikosti, očuvanje bogatog istorijskog nasleđa. Sa svoje strane, spremni smo da na svaki mogući način omogućimo ovakav konstruktivan dijalog - naglasio je Bocan-Harčenko.

On je poručio da Srbija uvijek može da se osloni na Rusku Federaciju uprkos ozbiljnosti zadataka sa kojima se ona trenutno suočava u kontekstu nametnute konfrontacije sa NATO-om.

Srbija je bratska i prijateljska zemlja, koja je strateški partner i saveznik Rusije koja njene brige i probleme bez preterivanja uzima k srcu kao svoje

Bocan-Harčenko je istakao da Srbija bratska i prijateljska zemlja, koja je strateški partner i saveznik Rusije koja njene brige i probleme bez pretjerivanja uzima k srcu kao svoje.

- Srbija je zemlja koja odolijeva najsnažnijem pritisku Vašingtona i Brisela, ne podliježući sankcionoj groznici i ne pridružuje se zapadnim ograničenjima protiv Rusije - naveo je Bocan-Harčenko u autorskom tekstu za časopis "Međunarodni život".

On je ocijenio da Zapad koristi nemire na Kosovu i Metohiji kao polugu da izvrši pritisak na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako bi ga natjerao da se pridruži antiruskim restriktivnim merama.

Bocan-Harčenko je napomenuo da gotovo četvrt vijeka pitanje Kosova predstavlja glavnu prijetnju miru i stabilnosti na Balkanu, a osnovni uzrok je antisrpski žar kolektivnog Zapada na čelu sa Vašingtonom, koji ignoriše legitimne interese Beograda i Srba u pokrajini i ugađa separatističkim aspiracijama kosovskih Albanaca zaobilaženjem međunarodnog prava, prenosi "Raša tudej" na srpskom.

Pitanje Kosova predstavlja glavnu prijetnju miru i stabilnosti na Balkanu, a osnovni uzrok je antisrpski žar kolektivnog Zapada na čelu sa Vašingtonom, koji ignoriše legitimne interese Beograda i Srba u pokrajini

Ruski ambasador je podsjetio da su od sredine devedesetih godina prošlog vijeka radikalne snage u pokrajini koje podržavaju zapadnjaci usvojile terorističke metode, stvarajući terorističku OVK, čije su žrtve bile i Srbi i kosovski Albanci, a čija zvjerstva danas razmatra Specijalni sud u Hagu.

- Nasuprot OVK-u, Beograd je uvijek išao linijom političko-diplomatskog rješavanja statusa pokrajine. Bio je spreman da Prištini dodijeli najširu moguću autonomiju. Ali, zapadnjacima se očigledno ova opcija nije dopala. Jasno je da im je trebalo da iskoriste "kosovski projekat" u ratu protiv Srbije - konstatovao je Bocan-Harčenko.

(RTRS)