Početna strana > Hronika > AFP: Imidž Kosova narušen, raspoloženje sumorno
Hronika

AFP: Imidž Kosova narušen, raspoloženje sumorno

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 17. februar 2011.

PRIŠTINA – Obeležavanje trogodišnjice od proglašenja nezavisnosti na Kosovu protiče u atmosferi narušenog imidža i brojnih političkih i ekonomskih izazova, ocenjuje agencija Frans pres.

Primećujući da u Prištini vlada sumorno raspoloženje, AFP navodi da je položaj Kosova gori nego pre tri godine.

Agencija podseća da je nezavisnost Kosova do sada priznalo 75 država, uključujući SAD i većinu članica EU, ali konstatuje da „teško da će doći” do novih priznanja, s obzirom na „energičnu kampanju” Beograda protiv toga.

AFP prenosi ocenu predsednika Spoljnopolitičkog kluba iz Prištine Ilija Hodže da Kosovo, koje se prethodnih godina borilo da ubedi što više država da ga priznaju, ne može sebi da dozvoli tako teške reči kao što su one iz izveštaja Dika Martija.

U tom izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope pripadnici OVK su optuženi za umešanost u trgovinu organima i druge zločine tokom i posle sukoba 1999. godine - u koje su bili upućeni i odlazeći premijer Hašim Tači i drugi komandanti OVK koji su kasnije obavljali visoke političke funkcije.

Optužbe su dodatno bacile senku na ionako loš imidž Kosova, smatra novinar Enver Robeli.

Frans pres navodi i da raste pritisak domaće i strane javnosti na Tačija da formira novu vladu - ali u kojoj neće biti političari čija su imena umrljana optužbama za korupciju. To znači da bi iz priče trebalo da bude „odstranjeno” i nekoliko članova Tačijeve stranke.

Beograd i Priština su se saglasili o otpočinjaju dijaloga uz posredovanje EU, ali tačan datum početka pregovora tek treba da bude utvrdnjen.

„Kosovo još nije spremno i nije pripremilo strategiju za suočavanje sa Srbijom u tim pregovorima”, smatra Robeli, prenosi AFP.

Francuska agencija dodaje da se, pored svega toga, Kosovo bori i sa lošom ekonomskom situacijom. Prema zvaničnim podacima, Kosovo je među najsiromasnijima u Evropi: stopa nezaposlenosti je 40 odsto, a 45 odsto stanovništva živi ispod donje granice siromaštva.

Stanovnici Kosova smatraju da se politička elita bogati dok drugi postaju sve siromašniji, navodi AFP, podsećajući da je poslednjih meseci kosovska vlada bila uzdrmana stalnim optužbama za zloupotrebu javnih sredstava.

Misija EU istražuje više takvih optužbi, a Hodža ističe da o Kosovu sada postoji slika kao o zemlji u kojoj „odlučivanje i korupcija idu ruku pod ruku”.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner